Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

Nagovor rektorja UM ob dnevu žena

Spoštovane sodelavke in sodelavci, študentke in študenti! Mednarodni dan žena, ki ga praznujemo vsako leto 8. marca, je svetovni dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk.

Rektor pasica ob Dnevu žena

Moto letošnjega praznovanja je #BreakTheBias. Povabljeni smo k prekinitvi vsakršne pristranskosti. Povabljeni smo k ustvarjanju sveta enakosti spolov, raznolikega, pravičnega in vključujočega sveta, sveta brez pridržkov, stereotipov in diskriminacije.

Morda se kdo sprašuje, zakaj sploh še potrebujemo tak dan. Preprosto zato, ker ženske, žal kljub lepim besedam na papirju, še vedno nimajo enakih možnosti in niso enako udeležene na vseh področjih javnega in zasebnega življenja. Čaka nas dolga in naporna pot, da bomo vsi mi, ženske in moški, družbo skupaj spremenili na bolje, tudi na področju znanosti in visokega šolstva. Zdi se, da je glavna težava v patriarhalnosti družbe, v kateri pade breme za odpravljanje neenakih možnosti večinoma na ramena tistih, ki nimajo enakih možnosti. Kot navaja zadnje Unescovo poročilo o znanosti, so ženske v letu 2018 predstavljale zgolj 33 odstotkov raziskovalcev. In do danes so ženske in dekleta prejele le 23 od 631 Nobelovih nagrad na področju znanosti.

Konec meseca novembra 2021 so ministri 24 držav članic EU za zunanje zadeve in razvoj objavili javno pismo o položaju žensk v svetu. Poudarili so, da je enakost  – tako kot človekove pravice, svoboda in demokracija – ena temeljnih vrednot, na katerih temelji EU. Z njo so naše družbe bogatejše in odpornejše. Enakost spolov je bistveni vidik miru, varnosti, gospodarske blaginje in trajnostnega razvoja. Izpostavili so akcijski načrt za enakost spolov, ki spodbuja vodilno vlogo in pomembno udeležbo žensk, deklet in mladih v političnem, gospodarskem, družbenem in kulturnem življenju ter v vseh zadevah, povezanih z mirom in varnostjo, po vsem svetu. Osrednjo vlogo bo imela podpora izobraževanju, predvsem izobraževanju deklet. Do leta 2025 bi naj k enakosti spolov in usposabljanju žensk pripomoglo 85 odstotkov vseh novih zunanjih ukrepov EU na vseh področjih. Na koncu izjave poudarjajo, da je treba človekov razvoj vrniti na pravo pot in do leta 2030 uresničiti cilje trajnostnega razvoja, pri čemer pa ne sme biti prezrta nobena ženska in nobeno dekle.

Na Univerzi v Mariboru si prav tako prizadevamo za nenehno izboljševanje enakopravnega vključevanja obeh spolov v vse pore dela in življenja naše akademske skupnosti. Na sodelavke in študentke smo ponosni. Veselimo se vaših dosežkov in uspehov ter želimo, da uresničite vse svoje sanje in potenciale.

Odločili smo se, da enako kot v preteklih dveh letih, namesto opisov uspehov in delovnih prispevkov, povabimo nekaj naših sodelavk, da del svoje ustvarjalnosti, izkušenj in občutenj predstavijo same. Pripovedujejo o svojih študijskih in delovnih poteh, o navdihih in še o čem. Vabljeni k ogledu videoposnetkov njunih predstavitev, dosegljivih na objavljenih povezavah.

Vsem sodelavkam ter študentkam iskreno čestitam ob prazniku žensk!

Rektor Univerze v Mariboru

prof. dr. Zdravko Kačič

Zahvaljujemo se kolegicam, ki so se odzvale povabilu k sodelovanju in omogočile pripravo ter objavo videoposnetkov:

  • prof. dr. Dušica Pahor, dr. med., Medicinska fakulteta UM, prodekanica za raziskovalno dejavnost in redna profesorica za področje oftalmologije, predstojnica Oddelka za očesne bolezni UKC Maribor
  • Anja Vidmar, Fakulteta za organizacijske vede UM, študentka podiplomskega študija Mednarodnega poslovanja, prejemnica Rektorjeve nagrade Univerze v Mariboru.

Kategorije

Datum

  • 8. Mar 2022

Deli z drugimi

Več novic

Zapri