Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 2. Dec 2020

Deli z drugimi

Med prejemniki Zoisovih ter Puhovih nagrad in priznanj tudi raziskovalca Univerze v Mariboru

Ponosni sporočamo, da sta med prejemniki Zoisovih ter Puhovih nagrad in priznanj tudi raziskovalca Univerze v Mariboru. Zoisovo priznanje za pomembne znanstvenoraziskovalne dosežke na področju fizike mehke snovi je prejel prof. dr. Samo Kralj, Puhovo priznanje za inovativno tehnologijo povečanja...

Ponosni sporočamo, da sta med prejemniki Zoisovih ter Puhovih nagrad in priznanj tudi raziskovalca Univerze v Mariboru. Zoisovo priznanje za pomembne znanstvenoraziskovalne dosežke na področju fizike mehke snovi je prejel prof. dr. Samo Kralj, Puhovo priznanje za inovativno tehnologijo povečanja izkoristka primarnega goriva za potrebe visokotemperaturnega ogrevanja je prejel prof. dr. Darko Goričanec.

Organizatorji tradicionalne podelitve Zoisovih nagrad in priznanj, Puhovih priznanj in nagrad ter priznanja Ambasador znanosti Republike Slovenije, so žal morali slovesnost prilagoditi trenutnim razmeram in se odpovedati prireditvi v živo. Sklenili so, da se nagrajencem poklonijo na drugačen, a vseeno izjemen način, tako, da jih predstavijo v dokumentarnem filmu “Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke 2020″, ki je bil predvajan na drugem programu Televizije Slovenija.

Zoisovo priznanje za pomembne znanstvenoraziskovalne dosežke na področju fizike mehke snovi

Prof. dr. Samo Kralj je prejemnik Zoisove nagrade za pomembne raziskave na področju fizike tekočih kristalov, predvsem pojave, ki so osnovani na univerzalnih mehanizmih, kot so zlom simetrije in topologija, zato so njegovi izsledki uporabni tudi za druga področja fizike, vključujoč fiziko osnovnih delcev in kozmologijo.

Prof. dr. Kralj vodi laboratorij “Fizika kompleksnih sistemov” na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru in je znanstveni svetnik na Institutu “Jožef Stefan”. Je svetovno priznan strokovnjak na področju teoretičnega modeliranja in stabilizacije defektov v tekočih kristalih, na temo katerih je v  obdobju med 2013 in 2019 s sodelavci objavil nad 50 člankov v mednarodno priznanih revijah. Defekti v tekočih kristalih bi npr. zalo poslabšali zaslone mobilnih telefonov, tablic in mnogih drugih naprav, brez katerih si življenja več ne moremo predstavljati. Pokazal je tudi na analogijo med defekti v tekočih kristalih in opisom narave z osnovnimi delci. Kot odličen pedagog je med drugim študentom pokazal, kako lahko zakonitosti tekočih kristalov uporabijo za raziskovanje modelov vesolja v laboratoriju.

Kot teoretik tesno sodeluje s številnimi eksperimentalnimi skupinami v Sloveniji in tujini (Pariz, Varšava, Leuven, Atene, Moskva, Cleveland, Kottayam), kar nazorno odraža njegov velik mednarodni ugled. Pridobil je sredstva in vodil European Science Foundation delavnico (2013) in so-vodil mednarodno konferenco v Indiji (2019). V raziskovalni raznovrstnosti profesorja Kralja predvsem izstopajo njegovi prispevki k razumevanju fizike topoloških defektov v TK. Med drugim je predlagal in s sodelavci demonstriral vrsto originalnih mehanizmov, ki napovedujejo vpliv geometrijske ukrivljenosti in nanodelcev na kompleksne strukture in mreže defektov.  Zaradi univerzalnosti so slednji mehanizmi zanimivi tudi za druga področja fizike.    

Strokovna utemeljitev_Kralj.pdf

Puhovo priznanje za inovativno tehnologijo povečanja izkoristka primarnega goriva za potrebe visokotemperaturnega ogrevanja

Prof. dr. Darko Goričanec je profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru. Puhovo priznanje je prejel za razvoj inovativne tehnologije povečanja energetskega izkoristka goriva za visokotemperaturno ogrevanje stavb, daljinsko ogrevanje ali ogrevanje v industrijskih procesih. Razvil je ekonomsko zelo učinkovito tehnologijo, ki izstopa po tehniški odličnosti. Izkoristek 57kW demonstracijske naprave znaša približno 186 odstotkov glede na spodnjo kurilno vrednost zemeljskega plina, večje naprave pa lahko dosežejo izkoristek tudi do 230 odstotkov. Pri obratovanju naprave se več kot polovica toplote proizvede z izkoriščanjem nizkotemperaturnih virov, za toliko se zmanjšajo tudi poraba zemeljskega plina in emisije CO2.Prof. dr Goričanec je prejel tudi zlato medaljo na 17. mednarodni razstavi inovacij (ARCA 2019), na kateri je sodelovalo 140 inovatorjev iz 15 držav.​

Strokovna utemeljitev_Goričanec.pdf

Nagrajencema iskreno čestitamo!

Več o letošnjih nagrajencih in obrazložitve je dosegljivotukaj.
​ 


Kategorije

Datum

  • 2. Dec 2020

Deli z drugimi

Več novic

Zapri