Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

Med prejemniki Zoisovih priznanj za vrhunske dosežke tudi izr. prof. dr. Lidija Čuček

Na slavnostni podelitvi v Cankarjevem domu je bilo podeljenih 15 nagrad in priznanj Republike Slovenije za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti.

20221219-01194481

Foto: Boštjan Podlogar/STA

Zoisovo priznanje za pomembne dosežke na področju procesne sistemske tehnike je prejela izr. prof. dr. Lidija Čuček, profesorica in raziskovalka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru.

V sodelovanju s številnimi domačimi in tujimi raziskovalci je pomembno prispevala k razvoju in uporabi metod procesne sistemske tehnike na področjih trajnostnih tehnologij in krožnega gospodarstva. Predlagala je številne nove metode in koncepte procesne sistemske tehnike, in sicer modele za optimizacijo dobavnih verig in mrež, modele za optimizacijo energijske učinkovitosti v podjetjih, modele za optimizacijo krožnih sprememb ter koncepte in metrike za ocenjevanje trajnostnega razvoja. Je (so)avtorica številnih mednarodno odmevnih izvirnih znanstvenih člankov, njen H-indeks je 26. Pri raziskovanju uporablja sistemski pristop za obravnavanje pomembnih izzivov, kot so trajnostno upravljanje virov, minimiziranje okoljskih odtisov ter prehod v krožno gospodarstvo. Rezultate raziskovalnega dela je predstavljala na domačih in mednarodnih konferencah ter na več univerzah po svetu. Pomembno je prispevala k razvoju mladih kadrov tako doma kot v tujini na področju procesne sistemske tehnike.


Oznake


Več novic

Zapri