Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Krvodajalska akcija v novembru: Daruj več kot kri, daruj življenje

Vsi že dobro poznamo študentske krvodajalske akcije, ki se vsako leto izvajajo v mesecu marcu in novembru. Organizirajo jih študenti in študentke v okviru Študentskega sveta Univerze v Mariboru v sodelovanju z Območnim združenjem rdečega križa Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in projektom Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor.

Krvodajalska akcija

Darovanje krvi je popolnoma prostovoljno, anonimno in brezplačno. Sam odvzem traja približno 5-10 minut, pri čemer se daruje 450ml krvi, po tem pa darovalec dobi malico. Torej tako malo truda za darovalca, ampak tako veliko dejanje za druge ljudi, ki nas potrebujejo. Najbolj zanimivo dejstvo je definitivno ravno to, da en sam darovalec z enim darovanjem lahko reši kar tri življenja hkrati.

Kri potrebuje veliko bolnikov po bolnišnicah, predvsem bolniki ob operaciji, slabokrvni bolniki, bolniki z levkemijo, bolniki z motnjami strjevanja krvi in še mnogi drugi.

V Sloveniji se v povprečju potrebuje dnevno okoli 300 do 350 krvodajalcev, da lahko bolnikom zagotovimo zadostno količino krvi.

KDO PA SPLOH LAHKO DARUJE KRI?

Kri lahko daruje vsaka oseba:

  • Med 18. in 65. letom starosti,
  • tehta več kot 50kg,
  • vrednosti krvnega tlaka med 100/60-180/100,
  • moški lahko daruje kri na vsake 3. mesece, ženske pa na vsake 4. mesece.

Na krvodajalsko akcijo se je potrebno predhodno naročiti preko telefonske številke 041 320 796 ali 041 479 242, naročanje pa je možno vsak delovnik do 15. ure, torek do 17. ure.


Oznake


Kategorije

Datum

  • 13. Nov 2023

Deli z drugimi

Več novic

Zapri