Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Kemijska poletna šola mladih raziskovalcev tudi letos na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo

Že drugo leto zapored se na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo odvija poletna šola, tokrat z naslovom Poletje v kemiji: stopite v svet molekul in spojin. Organizatorja poletne šole sta bila Azra Osmić in izr. prof. dr. Matjaž Finšgar.

Poletna šola FKKT (7)

Prvi dan poletne šole so odprli vrata Laboratorija za separacijske procese in produktno tehniko, kjer so osnovnošolci spoznavali svet kemijskega tehnologa pod mentorstvom asistentke dr. Taje Žitek in Gala Slačka. Samostojno so izdelovali mila iz naravnih ekstraktov in razkužila za roke, predvsem pa so se zabavali ob kemijskih eksperimentih,  kjer so se delali mehurčki s suhim ledom, bruhal je penast vulkan, deževal je zlati dež.

Drugi dan poletne šole so osnovnošolci stopili v svet kemije. V Laboratoriju za analizno kemijo in industrijsko analizo so jih vodili izr. prof. dr. Matjaž Finšgar ter asistenta Matjaž Rantaša in Azra Osmić, medtem ko je asistentka Sabina Volhl spremljala njihove korake v Laboratoriju za anorgansko kemijo.

Osnovnošolci so pripravili različne kozmetične izdelke – od šminke z okusom vanilije do pilinga za ustnice. V tej ustvarjalni dogodivščini so osvojili veščine pravilnega tehtanja, ki je ključno za doseganje zanesljivih rezultatov. Pripravili so umetno kri, s sežigom sladkorja v prahu in sode bikarbone so naredili Faraonovo kačo. Prvič so se srečali z uporabo merilnih in polnilnih pipet, kar je privedlo do navdušujočega tekmovanja. V drugem delu eksperimentov so si pripravili svoj indikator iz rdečega zelja in z njim ugotavljali bazičnost in kislost snovi, ki so sestavni del našega vsakdanjega gospodinjstva.

Tretji dan poletne šole je asistentka Zala Štukovnik iz Laboratorija za fizikalno kemijo in kemijsko termodinamiko nazorno prikazala prehajanje snovi med koncentracijskimi območji z barvnimi poskusi. Raziskali so hidrofobnost snovi in podhlajevanje vode. Zaključili so z izdelavo različnih biosenzorjev, ki so jih preizkusili s potenciostatom in primerjali rezultate.

Skupaj z izr. prof. dr. Matjažem Finšgarjem so si ogledali tudi najnovejši Laboratorij za površinsko analizo, kjer so imeli priložnost videti delovanje dveh najsodobnejših naprav X-žarkovne fotoelektronske spektroskopije in masne spektroskopije sekundarnih ionov v Sloveniji.

Po izredno uspešnem zaključku druge poletne šole so s ponosom podelili zaslužena priznanja osnovnošolcem za njihovo predano udeležbo. Tako zaposleni kot osnovnošolci so s skupnim trudom ustvarili nepozabno izkušnjo, o kateri bodo zagotovo še dolgo govorili.


Oznake


Kategorije

Datum

  • 31. Avg 2023

Deli z drugimi

Več novic

Zapri