Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

Izjava univerz ob spremembah na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije

Na Univerzi v Ljubljani, Univerzi v Mariboru, Univerzi v Novi Gorici pozorno in s posebno skrbjo spremljamo spremembe v vodstvu Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Microphone in meeting room for a conference

Ob hitrem imenovanju novega vršilca dolžnosti direktorja ARRS ta vikend in njegovem prevzemu tega odgovornega mesta že danes izražamo pričakovanje, da imenovanje ne bo negativno vplivalo na strokovno neodvisno delovanje agencije in učinkovito opravljanje njenih nalog. Vseeno pa želimo poudariti, da je bil način menjave upravnega odbora agencije neprimeren in da se politika na tak način ne sme vmešavati v delo neodvisne agencije.

Zastopamo jasno stališče, da je nujno zagotavljati neodvisno delovanje vseh institucij na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti ter da je kakršno koli politično vmešavanje v njihovo organizacijo in delo nedopustno in tudi škodljivo. Delovanje visokošolskih in raziskovalnih institucij, zlasti ARRS, kot tudi imenovanja na vodilna mesta in organe v teh institucijah, mora temeljiti na strokovnosti in odličnosti, ki jima morajo slediti tudi ustrezno izvedeni transparentni postopki. 

Pred nami so precejšnji izzivi in pomembni projekti na področju raziskovalne dejavnosti, zato je ključno, da ARRS nemoteno, strokovno in profesionalno izvaja svoje naloge, zlasti kar se tiče izpolnjevanja njenih pogodbenih obveznosti za izvajanje raziskovalne dejavnosti, izvajanja rednih razpisov predvsem pa zaradi trenutno nujne priprave podzakonskih aktov v zvezi z Zakonom o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je bil sprejet v Državnem zboru ob koncu lanskega leta.

 

Prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani

Prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru

Prof. dr. Boštjan Golob, Univerza v Novi Gorici (mandat rektorja nastopi s 1. februarjem 2022)


Oznake


Kategorije

Datum

  • 1. Feb 2022

Deli z drugimi

Več novic

Zapri