Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

Hibridna muzejska razstava Nadvojvoda Janez, oče Meranovega

Od 8. februarja 2022 je na posestvu Meranovo na ogled hibridna muzejska razstava z naslovom Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega, ki so jo v Kulturno izobraževalnem društvu KIBLA pripravili v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

Boštjan Selinšek © KID KIBLA 9I0A3329 (5)

Razstava, ki je prva v seriji mariborskih obeležij 200. obletnice prihoda nadvojvode Janeza na Meranovo in v Maribor, bo obiskovalce popeljala po zgodovini posesti na drugačen način, s pomočjo najnovejših tehnologij (laserski skeni, posnetki z dronom, time lapse fotografija, fotogrametrija, animacija s pomočjo umetne inteligence, mobilna aplikacija v obogateni resničnosti).

Nadvojvoda Janez Habsburško-Lotarinški je leta 1822 kupil posestvo, danes znano kot Meranovo. Ime je dobilo po njegovem sinu, grofu Francu Meranskem. Z velikimi stroški jo je spremenil v vzorno vinogradniško posest. Na njej je uvedel porenske sorte vinske trte, s čimer je ustvaril možnost za dvig kakovosti vinogradništva v Podravju. Prvi uspeh se je pokazal že ob trgatvi leta 1826, ki se je je nadvojvoda Janez osebno udeležil. Na tem posestvu je nadvojvodo in njegovo ženo Ano Plochl leta 1830 obiskal tudi sam avstrijski cesar Franc I. s soprogo Karolino Avgusto, sicer Janezov brat. Vinogradi so postali tako ugledni in znani, da so na posesti v današnjem Hrastju leta 1832 ustanovili viničarsko šolo, ki je poudarjala pomen praktične izobrazbe. Vrhunec teh prizadevanj pa je bila ustanovitev Štajerske deželne sadjarsko-vinarske šole v Mariboru leta 1872. Kot velik dosežek sistematičnega prepletanja kmetijstva, kulture, raziskovanja in izobraževanja je potrebno omeniti oceno prvovrstnosti vina sorte rizlinga z Meranovega leta 1855 na veliki mednarodni razstavi kmetijskih, industrijskih in umetnostnih izdelkov v Parizu.

Razstava je del večjega, pilotnega projekta Mreže RUK z naslovom Nevidni Maribor v izvedbi raziskovalnega medijskega in interdisciplinarnega laboratorija KIBLA2LAB. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Razstava bo na ogled do konca leta 2022.

Posestvo Meranovo

Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

Za odpiralni čas prosimo, da predhodno kontaktirate kibla@kibla.org.


Oznake


Kategorije

Datum

  • 10. Feb 2022

Deli z drugimi

Več novic

Zapri