Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru je posvojila plažo na slovenski obali

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo je v okviru pobude »Posvoji svoj košček obale«, ki jo vodi Javni zavod Krajinski park Strunjan, izvedla postopek posvojitve dela slovenske obale.

Obala_FFKT

100-metrski del obale je bil posvojen z namenom spremljanja morskih odpadkov na plaži v okviru projekta REMEDIES. Monitoring odpadkov se bo izvajal naslednja tri leta, štirikrat letno, z začetkom v januarju 2024.

Posvojitev plaže je v sodelovanju z Brino Knez z Javnega zavoda Krajinski park Strunjan, s strani Univerze v Mariboru izvedla koordinatorica raziskovalne skupine projekta REMEDIES, dr. Annamaria Vujanović. Posvojeni del obale na Belih skalah bo namenjen sezonskemu spremljanju odpadkov na plaži pod okriljem projekta REMEDIES. Monitoring bodo izvajali znanstveniki z Univerze v Mariboru in Kemijskega inštituta.

Spremljanje odpadkov, ki jih morje nanaša na obalo, bo vključevalo indentifikacijo in kategorizacijo identificiranih odpadkov. Pri tem bodo odpadki razvrščeni v specifične izvorne skupine s pomočjo aplikacije in portala za monitoring, ki ju je razvil projektni partner INFORDATA. Podatki o odpadkih na plaži bodo nato poslani v podatkovno bazo Evropskega omrežja za pomorsko opazovanje in podatke (angl. European Marine Observation and Data Network, EMODnet) in bodo predstavljali uradno in zanesljivo informacijo o trendih morskih odpadkov v Sloveniji.

Namen pobuda »Posvoji svoj košček obale«, ki jo vodi Javni zavod Krajinski park Strunjan je ohranjanje biotske raznovrstnosti in naravnih ekosistemov na obalnih območjih s skupnim prizadevanjem sredozemskih obalnih držav proti onesnaževanju morskih odpadkov.

Zavodu se zahvaljujemo za strokovno pomoč in njihov trud pri varovanju plaž v Sloveniji.


Oznake


Več novic

Zapri