Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

Dr. Muhammad Ali prejemnik nagrade Glenn Brown Prize

Dr. Muhammad Ali, doktorand študijskega programa 3. stopnje Fizika na Fakulteti za naravoslovje in matematiko UM, je prejemnik mednarodne nagrade Glenn Brown Prize, ki jo vsaki dve leti podeljuje svetovno tekočekristalno združenje za najboljša doktorska dela s področja tekočih kristalov v predhodnem dvoletnem obdobju.

Glenn Brown nagrada

Združenje vsaki dve leti podeli največ štiri nagrade, nagrajenci pa dela predstavijo na svetovni tekočekristalni konferenci, ki bo letos v Lizboni. Dr. Muhammad Ali je prejel nagrado za doktorsko delo Uklonske mrežice v zvojno-upogibni nematični fazi tekočih kristalov z ukrivljeno sredico, v katerem je v raziskovalnem delu obravnaval strukturo zvojno-upogibne tekočekristalne faze v tankih celicah in na osnovi izračunane strukture napovedal optični odziv. Teoretično raziskavo je podprl tudi z eksperimentalnimi meritvami. Teoretični model dobro napove eksperimentalne rezultate, kar je obetavno za nadaljnjo praktično uporabo obravnavane faze.

Muhammadove raziskave so pomembne s stališča temeljne fizike (raziskovanje lastnosti novih materialov), saj je bila zvojno-upogibna faza odkrita šele leta 2012, poleg tega pa imajo veliko aplikativno vrednost, ker lahko zvojno-upogibno fazo uporabimo za izdelavo nizkocenovnih polarizacijskih uklonskih mrežic, optičnih elementov in temperaturnih senzorjev.

Mentorica je bila prof. dr. Nataša Vaupotič z Oddelka za fiziko Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, somentor pa doc. dr. Damian Pociecha s Fakultete za kemijo Univerze v Varšavi.

Dr. Muhammadu Aliju iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljnje raziskovalno delo na raziskovalnem inštitutu Riken na Japonskem. 

 


Oznake


Kategorije

Datum

  • 10. Jul 2022

Deli z drugimi

Več novic

Zapri