Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Doktorska študentka Živa Ledinek med finalisti tekmovanja SGroup PhD Cup 2023

PhD Cup je tekmovanje v 3 minutnih predstavitvah tem doktorskih študentov 42 evropskih univerz iz 23 držav, ki so vključene v SGroup. Vsako univerzo zastopa en izbran doktorski študent, ki je prejel priložnost se udeležiti dvodnevne delavnice mehkih veščin.

Ziva_Ledinek

Finalisti PhD Cup 2023 od leve proti desni: 1. Julia Plass, University of Bayreuth; 2. Adrián De La Fuente Ballesteros, University of Valladolid; 3. zmagovalec: Jelle Tjeerd Fokkens, University of Gothenburg; 4. Živa Ledinek, Univerza  v Mariboru in 5. Matilda Lindberg, Malmö University

Namen delavnice je bil naučiti se, kako pripraviti jasno in zanimivo predstavitev teme znanstvenega projekta, namenjeno splošni javnosti. Študenti so pripravili posnetke svojih predstavitev in jih poslali v ocenjevanje izbrani komisiji različnih strokovnjakov.

SGroup je objavil razvrstitev desetih najboljših študentov, med katerimi jih je bilo pet najboljših povabljenih na zaključno konferenco, kjer so svoj raziskovalni projekt v živo ponovno predstavljali pred tričlansko komisijo in se potegovali za nagrado v vrednosti 1.000 €, ki je namenjena študijskim ali raziskovalnim obiskom v tujini, obiskom znanstvenih konferenc ipd.

Izredno ponosni in veseli smo, da je ena izmed finalistk bila tudi asist. Živa Ledinek, dr. med., specializantka patologije, absolventka študijskega programa Biomedicinska tehnologija Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, ki je ob tem dejala:

”Na tekmovanje sem se prijavila z željo, da kot doktorska študentka pridobim in nadgradim svoje mehke veščine. Zdi se mi pomembno, da znam o svojih raziskovalnih projektih in dosežkih komunicirati na način, da znanje lahko predam ne le strokovni temveč tudi splošni javnosti. V svoji doktorski nalogi pod mentorstvom izr. prof. dr. Jureta Kneza, dr. med., preučujem rak maternice, ki je postal najpogostejša oblika ginekološkega raka v razvitem svetu in o njem bo v prihodnjih letih zagotovo še veliko govora. Verjamem, da bo dobro poznavanje mehanizmov nastanka in napredovanja bolezni pomembno vplivalo na načine zdravljenja in prognozo žensk s to boleznijo.

Hkrati pa mi je PhD Cup predstavljal nek izziv, ki mi omogoča, da primerjam svoje retorične sposobnosti s kolegi z drugih evropskih univerz. Na zaključnem dogodku na Univerzi v Kantabriji sem imela priložnost prisluhniti štirim vrhunskim predstavitvam na zelo različne, naravoslovne in družboslovne teme doktorskih nalog. Obisk konference je bil zanimiva in poučna izkušnja, ki mi odpira nova vrata v svetu raziskovanja in podiplomskega izobraževanja.


Oznake


Več novic

Zapri