Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 8. Mar 2021

Deli z drugimi

Dogodek: PRIHODNOST DELA (The Future of Work)

​ Ste vedeli, da OECD ocenjuje, da bo v državah članicah do 9% služb avtomatiziranih, 25% se jih lahko korenito spremeni zaradi vplivov avtomatizacije 50 do 70% pomembnih proizvodnih operacij, kar bo vodilo v korenite spremembe v zaposlitveni strukturi?   Pridružite se nam 18. 3. 2021 n...

Ste vedeli, da OECD ocenjuje, da bo v državah članicah do 9% služb avtomatiziranih, 25% se jih lahko korenito spremeni zaradi vplivov avtomatizacije 50 do 70% pomembnih proizvodnih operacij, kar bo vodilo v korenite spremembe v zaposlitveni strukturi?

Pridružite se nam 18. 3. 2021 na dogodku PRIHODNOST DELA (The Future of Work), kjer si bomo ogledali kratke filme, ki prikazujejo kakšna prihodnost dela nas čaka. Pred ogledom dokumentarnih filmov, bo organizirana okrogla miza (na temo digitalizacija in posledice za vse nas) s profesorji in študenti Ekonomsko-poslovne fakultete. Ne zamudi odlične priložnosti, kjer lahko debatiraš o tej tematiki z najvišjimi predstavniki in strokovnjaki s tega področja.

Dogodek organizirajo Univerza v Mariboru, Študentski svet Univerze v Mariboru, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA). 

PREDSTAVITEV FILMČKOV, KI SI JIH BOMO OGLEDALI: Automatic Fitness
Animirana tragikomedija, ki se poigrava s konceptom postopnega pospeševanja in standardizacije, ki prevzemata naša življenja. To je ekstremizem ponavljajoče se produkcije in dela, zaradi česar občinstvo dejansko razmišlja o avtomatizaciji, ki ogroža našo hrano, čustva in življenje. Gre za dušenje vsakdanje norosti in avtomatizem, v katerem smo prisiljeni živeti, delati, dihati, razmišljati in obstajati.
Trajanja filma: 20 min

      2.  Before the Bridge
​Pred nami je kratek dokumentarni film, ki raziskuje vpliv avtomatizacije na delovno silo. V nenehno spreminjajoči se pokrajini dela in namena film zavzema humanistično perspektivo in gleda naprej, kako se morajo ljudje prilagoditi in sodelovati z roboti ali se soočiti s prihodnostjo brez zaposlitve. Film je sestavljen iz različnih intervjujev o ljudeh, ki razpravljajo o možni moči tehnologije v naših vsakdanjih navadah.

Trajanje filma: 18 min​​

GOSTJE DOGODKA:

dr. Christa SEDLATSCHEK, izvršna direktorica Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) Janez CIGLER KRALJ, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Nikolaj Petrišič, vodja sektorja za varnost in zdravje na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ga. Vladka Komel, sekretarko na istem področju pristojnega ministrstva. Prof. dr. Zdravko KAČIČ, rektor Univerze v Mariboru Teja ŠTRUKELJ, prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru

​PROGRAM:
11.00–11.05
Uvod
izr. prof. dr. Simona ŠAROTAR ŽIŽEK
Univerza v Mariboru, Ekonomsko-poslovna fakulteta
 11.05–11.10
Pozdravni govor
Prof. dr. Zdravko KAČIČ, rektor Univerze v Mariboru
 11.10–11.15
Uvodni govor
Janez CIGLER KRALJ, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
 11.15–11.20
Uvodni govor
dr. Christa SEDLATSCHEK, izvršna direktorica Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA)
 11.20–11.25
Pozdravni govor
Teja ŠTRUKELJ, prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru
 11.25–12.00
Industrija 4.0 danes, industrija 5.0 jutri
izr. prof. dr. Simona ŠAROTAR ŽIŽEK
Nomi HRAST, študentka UM, Ekonomsko-poslovne fakultete
Luka SIMONIČ, študent UM, Ekonomsko-poslovne fakultete
 12.00–12.20
Ogled dokumentarnega filma »Before the Bridge«
 12.20–13.00
Razprava
moderatorka: izr. prof. dr. Simona ŠAROTAR ŽIŽEK
 13.00-13.20
Ogled dokumentarnega filma »Automatic Fitness«
 13.20-14.00
Razprava
moderatorka: izr. prof. dr. Simona ŠAROTAR ŽIŽEK

Študija MGI  iz leta 2017 predvideva, da bo do leta 2030 kar 30 % delovnih mest izginilo oziroma bodo delavci morali zamenjati službo zaradi avtomatizacije njihovega delovnega mesta.

Pridruži se nam na dogodku in spoznajte poklice prihodnosti! Prijavite se TUKAJ​!


Kategorije

Datum

  • 8. Mar 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri