Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Dan Fakultete za strojništvo

V sredo, 29. novembra 2023, so osmič zapovrstjo praznovali Dan Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Začetki fakultete kot izobraževalne in znanstveno-raziskovalne ustanove segajo v leto 1959.

1

Izobražujejo redne in izredne študente na dodiplomskih, magistrskih ter doktorskih študijskih programih, vedno intenzivneje sodelujejo z gospodarstvom, kar zahteva ustrezno znanstveno-raziskovalno in aplikativno-razvojno usmerjenost fakultete.

Dekan red. prof. dr. Matej Vesenjak je v svojem govoru izpostavil pomen medsebojnega sodelovanja, povezovanja, pripadnosti kolektivu in spomnil, da so v zadnjem obdobju lahko ponosni na več dogodkov ter dosežkov. 

Poseben poudarek dajejo sodelovanju z gospodarstvom, kjer so z več podjetji okrepili vezi na področju študijske in razvojno-raziskovalne dejavnosti. Zelo aktivno delujeta Alumni klub Fakultete za strojništvo in Strateški svet Fakultete za strojništvo. Slavnostni govornik na letošnjem Dnevu Fakultete za strojništvo je bil predsednik uprave podjetja Arcont d. d., g. Miran Fujs. Podjetje je vodilni evropski proizvajalec modularnih bivalnih enot in montažnih objektov ter eden največjih slovenskih proizvajalcev stavbnega pohištva. Z razvojem visokokakovostnih in visoko tehnoloških procesov pospešeno razvijajo proizvodnjo, s katero so še posebej prijazni do okolja. So eno od najuspešnejših večjih slovenskih podjetjih in največji zaposlovalec v regiji, ki je prejel tudi prestižni naziv »Naj pomurski zaposlovalec desetletja«. Plod dolgoletnega sodelovanja je v bilo v letošnjem letu okronan z izjemno donacijo podjetja, kjer je bila v okviru slovesnosti na Dnevu FS opravljena tudi predaja in otvoritev promocijske bivalne enote. Vsled vsega omenjenega so letošnjo svečano listino Fakultete za strojništvo podelili podjetju Arcont d. d.

Podelili pa so tudi priznanja zaposlenim in študentom, ki so in bodo tudi v prihodnje ponesli dobro ime Fakultete za strojništvo in Univerze v Mariboru v svet.

Priznanja so podelili doc. dr. Silvestru Lipošku, priznanje visokošolskemu učitelju za pedagoško delo, doc. dr. Branku Nečemru, priznanje raziskovalcu na začetku kariere, red. prof. dr. Tonetu Lerherju za sodelovanje z gospodarstvom. Prav tako je dobil priznanje za sodelovanje z gospodarstvom Laboratorij za termodinamiko, zgorevanje in okoljsko inženirstvo. Zvonko Rozmanič je prejel priznanje za strokovno delo in Tadeja Helbl Vela za inovacijo poslovnih procesov.

Med študenti so priznanje prejeli Mitja Medved kot študent leta, priznanje fakultete za izjemni umetniški dosežek študentov je prejela ekipa študentk visokošolskega strokovnega študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja: Tinka Križman, Valeriya Lyubchyk, Maja Vita Onič, Amadeja Prijatelj, Sara Šilak, Vera Šmarić, Ana Maria Varga in Tina Zupančič.


Več novic

Zapri