Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Cilj projekta GRETA je razogljičenje tovornega prometa v funkcionalnih urbanih območjih

Univerza v Mariboru skupaj s partnerjem Mestna občina Maribor v projektu sodeluje pri izvedbi pilotne demonstracije v Mariboru. Vzpostavljen bo mikro konsolidacijski center za brezemisijsko dostavo tovora v zadnjem kilometru v mestno središče Maribora.

IMG-20240214-WA0010

Cilj projekta je razogljičenje tovornega prometa v funkcionalnih urbanih območjih. V ta namen bodo preizkušene različne trajnostne rešitve, kot so urbani mikro konsolidacijski centri, uporaba brezemisijskih vozil ter aktivno upravljanje mestnih prometnih površin.

V projekt vključenih pet funkcionalnih urbanih območij: Maribor, Verona, Poznanj, Budimpešta in Reggio Emilia. Za vsako funkcionalno urbano območje je bilo zbranih več kazalnikov in podatkov o tovornem prometu. Te informacije so zajete v poročilu »Territorial needs and gaps carried out in all the GRETA FUAs«, kjer so izpostavljene ključne potrebe in izzivi posameznega območja na področju tovornega prometa. 

UM sodeluje pri vseh aktivnostih projekta GRETA. Te so vzpostavitev skupine za logistiko (angl. freight quality partnership), s čimer bomo pri vzpostavitvi pilotne rešitve sodelovali z vsemi potrebnimi deležniki. Prav tako sodelujemo pri analizi stanja, izvedenih ukrepov in analizi težav na področju tovornega prometa v mariborski funkcionalni urbani regiji. 

Zakaj sploh obstaja potreba po zelenem mestnem tovornem prometu?

Mestni tovorni promet se v zadnjih letih sooča z razmahom spletne trgovine, posledicami epidemije, pomanjkanjem ustreznega dostavnega prostora v mestih, zastoji, izgubami časa, povečanimi emisijami in hrupom, ki negativno vplivajo na kakovost življenja ljudi v mestih.

Navedene izzive naslavlja triletni projekt GRETA, sofinanciran s strani programa Interreg Srednja Evropa, s ciljem razogljičenja tovornega prometa v funkcionalnih urbanih območjih. V ta namen bodo preizkušene različne trajnostne rešitve, kot so urbani mikro konsolidacijski centri, uporaba brezemisijskih vozil ter aktivno upravljanje mestnih prometnih površin. Izvedene rešitve bodo preprosto prenosljive tudi v druga evropska mesta, kar bo omogočilo, da bodo mesta postala okolju prijaznejša, čistejša, tišja in bolj prijetna za bivanje.

Partnerji projekta GRETA so se februarja zbrali na dvodnevnem sestanku v Bologni, ki ga je organiziral vodilni partner, Inštitut za transport in logistiko. Na srečanju so pregledali napredek projekta po posameznih delovnih paketih in področjih. Izmenjali so informacije o dosedanjih dejavnostih pilotnih projektov, na podlagi katerih je bila oblikovana strategija za nadaljnji razvoj pilotnih demonstracij, ki bodo izvedene v okviru projekta GRETA.

Projekt GRETA je uspel postaviti temelje za nadaljnji razvoj trajnostnega mestnega tovornega prometa v funkcionalnih urbanih območjih Srednje Evrope. Z izmenjavo idej, izkušenj in mednarodnim sodelovanjem različnih partnerjev bo projekt jasno začrtal razvoj mestnega tovornega prometa tudi v prihodnje.

Vabljeni k ogledu celotne izjave za medije.

Izjava za medije

Oznake


Več novic

Zapri