Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 22. Feb 2021

Deli z drugimi

​ZAKAJ JE UNIVERZA V MARIBORU PRAVA IZBIRA?

  Univerza v Mariboru, ustanovljena leta 1975, je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. INTERDISPLINARNOST je visoko cenjena, saj njene fakultete pokrivajo naravoslovno-matematične, tehniške, medici...

Univerza v Mariboru, ustanovljena leta 1975, je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. INTERDISPLINARNOST je visoko cenjena, saj njene fakultete pokrivajo naravoslovno-matematične, tehniške, medicinske, biotehniške, družboslovne in humanistične ter druge vede, ki se med seboj povezujejo.

​​

Univerza v Mariboru je institucija, ki ponuja vrsto priložnosti za KARIERNI RAZVOJ. Ker se zavedamo, da za načrtovanje kariere nikoli ni prezgodaj, omogočamo dijakom, da aktivnosti kariernega razvoja razvijajo že v času srednješolskega izobraževanja s pomočjo  Kariernega centra Univerze v Mariboru. Ta podpora se nadaljuje, tudi ko študent prestopi prag fakultete, saj so mu ponujene neštete možnosti, da s pomočjo kariernega svetovanja vstopi v stik s potencialnih delovnim okoljem in se predstavi bodočim delodajalcem. Prizadevamo si, da bi si mladi z našo pomočjo ustvarili prihodnost, ki si jo želijo. Zavedamo se, da je prehod na študij pomembna prelomnica v življenju posameznika, tako da naj bo odločitev zanj premišljena. Pri tem je pomembno, da posameznik spoznava, raziskuje in pozna svoje želje, cilje in interese, saj s tem lažje razvija karierno na področju, ki mu je dejansko blizu in predstavlja aktivno povezavo z njegovimi interesi. Krepitev radovednosti po odkrivanju novega, neznanega in vedoželjnost sta dobra popotnika pri razvoju kariere.

POSEBNOST Univerze v Mariboru v primerjavi z ostalimi slovenskimi univerzami je dislociranost nekaterih njenih članic, saj delujejo na širšem področju Slovenije: Fakulteta za varnostne vede v Ljubljani, Fakulteta za organizacijske vede v Kranju, Fakulteta za logistiko v Celju, Fakulteta za kmetijsko in biosistemske vede v Hočah, Fakulteta za energetiko v Krškem in Velenju ter Fakulteta za turizem v Brežicah. Na ta način omogočamo visokošolsko izobraževanje tudi v nekaterih regijah, kjer mladi prej niso imeli možnosti študija v lokalnem okolju.

Na mednarodnih lestvicah se Univerza v Mariboru od leta 2016 redno uvršča med ŠTIRI ODSTOTKE NAJUGLEDNEJŠIH UNIVERZ NA SVETU. Univerza v Mariboru prav tako ohranja priznanje Odličnosti v upravljanju s človeškimi viri v raziskovanju, ki ga je kot prva slovenska univerza prejela priznanje leta 2010 ter prvič uspešno prestala zunanjo evalvacijo že leta 2014 in se tako zavezala k spoštovanju Evropske listine za raziskovalce in Kodeksa ravnanja pri zaposlovanju raziskovalcev. Univerza v Mariboru je doslej podpisala Erasmus bilateralne sporazume z več kot 500 tujimi univerzami, tuji študentje pa so jo nagradili s priznanjem za dobro počutje tujih študentov na visokošolskih inštitucijah, v letu 2019 pa je s strani spletnega portala StudyPortals prejela nagrado ˝Global Student Satisfaction Awards 2019˝ v kategoriji ˝Overall Satisfaction˝. Prejela je tudi Jabolko kakovosti 2020 za zgodbo o uspehu v programu Erasmus+ za področje visokošolskega izobraževanja in za posebne dosežke v mednarodnem sodelovanju v programu CEEPUS. Univerza v Mariboru je tudi prejemnica CERTIFIKATA ŠPORTNIKOM PRIJAZNO IZOBRAŽEVANJE, ki ga podeljuje Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, za spodbudo aktivnosti na področju dvojne kariere športnikov in športnikom prijaznega izobraževanje.

V minulih letih so bili na Univerzi v Mariboru na raziskovalnem področju storjeni veliki premiki. Visoko zastavljeni cilji, ko niti vesolje ni nedosegljivo, so se uresničili, ko je nedavno nazaj Univerzi v Mariboru uspelo razviti in izstreliti v VESOLJE PRVI SLOVENSKI NANOSATELIT, ki na zemljo že pošilja prve ugotovitve. Iskanje rešitev za lepšo prihodnost bodočih generacij je cilj mnogih raziskovalnih projektov. Tako se lahko Univerza v Mariboru pohvali s pomembnim prispevkom svojih fakultet pri RAZVOJU LETALSKEGA PROMETA NA ELEKTRIČNI POGON in nedavnim PRVIM POSKUSNIM POLETOM VODIKOVEGA LETALA. Uspešno pridobljeno sofinanciranje visoko zmogljive računalniške infrastrukture projekta Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR, katerega rezultat bo najzmogljivejši javni superračunalnik v Republiki Sloveniji in ki bo po načelu odprtega dostopa na razpolago vsem javnim raziskovalnim institucijam v državi, kar bo pomenil velik doprinos družbi. PROTOTIP SUPERRAČUNALNIKA tako že sedaj omogoča pomembno tehnološko podporo raziskavam na različnih področjih. Učinkovitost prepoznavanja potreb okolja je Univerza v Mariboru dokazala z vključenostjo v prenekatere raziskave iskanja zdravila v boju proti Covid-19 ter v nudenju pomoči na več ravneh, tako na področju zagotavljanja medicinske opreme, kadra kot tudi pomoči v obliki znanja. Izrednega pomena za nadaljnji razvoj Univerze v Mariboru je tudi projekt NADGRADNJE RAZISKOVALNE OPREME RIUM za nabavo nove vrhunske znanstvenoraziskovalne opreme. Ta bo prispevala k povečanju obsega in kakovosti razvojno-raziskovalnih projektov ter bistveno pripomogla k širšemu razvoju specifičnih kadrov, saj bo zagotavljala široko dostopnost za namene izobraževanja in usposabljanja.

S prepoznavnimi uspehi na znanstvenoraziskovalnem področju, doseženimi z lastnim znanjem in tehnologijo, se Univerza v Mariboru tako postavlja ob bok konkurenčnim izobraževalnim in raziskovalnim institucijam v evropskem ter globalnem prostoru.
 ​

ZAKAJ ŠTUDIRATI NA UM
Kot razloge za študij na Univerzi v Mariboru bi še posebej izpostavili naslednje:učinkovit sistem tutorstva,visoka stopnja zadovoljstva diplomantov s študijem in pridobljenim znanjem,možnost številnih mednarodnih izmenjav,intenzivno povezovanje Univerze v Mariboru z gospodarstvom,možnost vključitve v številne kreditno ovrednotene obštudijske dejavnosti,možnost vključitve v tekmovalne ekipe Univerze v Mariboru, ki dosegajo vrhunske dosežke na številnih mednarodnih študentskih tekmovanjih​             

Vse informacije o študijskih programih, obštudijskih dejavnosti, študentskem bivanju, prehrani in postopkih vpisa najdete na spletni stranimoja.um.si. ​


Kategorije

Datum

  • 22. Feb 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri