Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSI DOGODKI

Kategorije

  • sreda, 12. junija 2024
    14.00
    Univerzitetna knjižnica Maribor
    Glazerjeva dvorana

Deli z drugimi

Umetna inteligenca v financah: napredek brez zavesti

Predavanje z naslovom Umetna inteligenca v financah: napredek brez zavestiin Penroseov izziv bo potekalo v sredo, 12. junija 2024, ob 14. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor, Gospejna ulica 10, Maribor.

Prof. dr. Timotej Jagrič, CQRM, je predstojnik Inštituta za finance in umetno inteligenco ter predstojnik mednarodne magistrske usmeritve Data Science in Business na Ekonomsko-poslovni fakulteti, predava pa še na Fakulteti za naravoslovje in matematiko, na Fakulteti za management Univerze na Primorskem ter kot gostujoči profesor na Technische Universität Graz. Njegov raziskovalni interes je predvsem na področjih, kjer se stikajo ekonomija, finance in matematika s posebnim poudarkom na umetni inteligenci.

Umetna inteligenca (UI) v financah omogoča hitrejše analize in boljše upravljanje tveganj, a prinaša tudi izzive glede varnosti in etike. Nobelovec Penrose je skeptičen glede možnosti, da UI doseže pravo inteligenco. Meni, da valovna funkcija, ključni koncept kvantne mehanike, igra pomembno vlogo v zavesti, kar pomeni, da UI v sedanji obliki ne more doseči enakega nivoja razumevanja kot človeški um. Na primerih, ki so jih razvili na Inštitutu za finance in umetno inteligenco za gospodarstvo in velike mednarodne inštitucije, bo profesor Jagrič predstavil trenutno raven razvoja UI ter se vprašal, ali smer razvoja UI vodi k »pravi« inteligenci.

Predavanje bo mogoče spremljati tudi na daljavo s pomočjo MS Teams orodja:

Microsoft Teams

Pridružite se srečanju zdaj

ID srečanja: 367 831 567 475

Geslo: rDBUJZ


Oznake


Zapri