Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSI DOGODKI

Kategorije

  • ponedeljek, 05. junija 2023
    14.30
    Rektorat UM
    Dvorana Frana Miklošiča

Deli z drugimi

Predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja oziroma samomoru in tudi evtanaziji

Društvo univerzitetnih profesorjev Maribor skupaj s Centrom za zaslužne profesorje in upokojene visokošolske učitelje Univerze v Mariboru vabi na predavanj prim. Jelke Reberšek Gorišek, dr. med., spec. infekt.

Prim. Jelka Reberšek Gorišek, dr. med., spec. infektologije, viš. pred. deluje kot članica Centra za medicinsko pravo Pravne fakultete UM na predavanjih in delavnicah s področja medicine in prava, na tradicionalnih posvetih Medicina, pravo in družba in je članica odbora revije Medicine, Law & Society. Predava področje epidemiologije in infektologije na Fakulteti za zdravstvene in socialne vede Slovenj Gradec. Sodeluje v projektu smotrne rabe antibiotikov v Splošni bolnišnici Ptuj. Je predsednica Komisije varuha bolnikovih pravic v Mariboru, predsednica etične komisije na Alma Mater Europaea in članica etične komisije na Fakulteti za zdravstvene vede UM. Je stalna sodna izvedenka za področje infektologije pri MP. Je članica upravnega odbora Medikohistorične sekcije Slovenskega zdravniškega društva.

 

Tematika predavanja:

Združenje za dostojno starost Srebrna nit namerava potem, ko bo zbralo dovolj podpisov državljanov, vložiti v Državni zbor RS Zakon (v nadaljevanju: zakon) o prostovoljnem končanju življenja oziroma samomoru in evtanaziji. Slovenska zdravniška združenja (tudi svetovno), Slovenska medicinska akademija in Komisija za medicinsko etiko RS sprejetju tega zakona nasprotujejo iz več razlogov, predvsem etičnih. Predlog tega zakona nalaga zdravniku in drugim zdravstvenim delavcem storitve, ki so za zdravnika etično nesprejemljive, saj je bistvo zdravniškega poklica skrb za ohranjanje zdravja in življenja, ne pa nasilno končanje življenja. Poleg tega se v zakonu odpirajo tudi številna druga etična in strokovna vprašanja, ki se nanašajo na celotno družbo. Smo starajoča družba in v starosti nam pešajo fizične in kognitivne sposobnosti, pojavljajo se kronične bolezni, s tem povezano tudi pomembno vprašanje presoje sposobnosti avtonomnega odločanja. In ob tem tudi možnost, da bodo o nas odločali drugi. Poleg tega živimo v družbi, ki ima probleme z zdravstveno organiziranostjo, s čakanjem na zdravniške storitve, s pomanjkanjem domov za starejše občane in negovalnih bolnišnic, z nezadostno paliativno oskrbo, imamo socialno ekonomske probleme, odtujenost. In to so pomembni dejavniki tveganja za pritisk na odločitve posameznikov o prostovoljnem odločanju za končanje življenja. Zdravniške organizacije ne nazadnje opozarjajo na možnost zlorab pri bolnikih z duševno boleznijo, tudi na možnost zlorab za pridobivanju organov in na možnost zlorab še drugih tehnik, ki jih prinaša skokovit razvoj medicinske tehnologije. Poslanstvo zdravniškega poklica je lajšati trpljenje in bolečine hudo bolnih, ohranjati njihovo dostojanstvo in pomagati svojcem z dobro paliativno oskrbo. Skrb za paliativno oskrbo je skrb države. Zato je potrebna jedrna razprava in razmislek o predlogu tega zakona, saj se bomo odločali, v kakšni družbi želimo živeti.

Predavanju se lahko pridružite tudi preko platforme Zoom https://zoom.us/j/7759654157?pwd=d1pLeFB0cHVuNmhlMFB6ajNKS0tWQT09 

Meeting ID: 775 965 4157

Meeting passcode: yU6CRe


Oznake


Zapri