Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSI DOGODKI

Kategorije

VIRTUALNO
  • petek, 13. maja 2022
    17.00
    MS Teams

Deli z drugimi

Poredni bogovi in strahopetni junaki

MUF je univerza za otroke, na kateri strokovnjakinje in strokovnjaki različnih fakultet Univerze v Mariboru otrokom približajo znanost, spodbujajo njihovo radovednost in jo obenem potešijo, saj jim ponujajo odgovore na mnoga vprašanja, ki se jim porajajo.

V MUF timu smo pripravili brezplačno MUF predavanje Poredni bogovi in strahopetni junaki, ki bo v petek, 13. 5. 2022, ob 17. uri v okolju MS Teams. Predaval bo izr. prof dr. Aleš Maver z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete UM. 

Predavanje vas bo popeljalo v skrivnostni in zabavni svet grške mitologije. Slišali boste, kaj vse so ušpičili grški bogovi in boginje in kako se včasih niso obnašali prav nič božansko. Glavno vlogo bo imel seveda kralj bogov Zevs, ki je imel težave že takoj, ko se je rodil, potem pa je mukoma priplezal do vrha Olimpa. Zaradi prepirov med bogovi so velikokrat imeli težave tudi njihovi podaniki ljudje. Govor bo o tem, da je Zevsov sorodnik Prometej zaradi svoje naklonjenosti ljudem skoraj končal zelo slabo. Ženske boginje pa niso bile nič boljše od svojih moških kolegov, saj je ravs med njimi sprožil najbolj znano vojno v grški mitologiji. Ne bom pozabil omeniti niti, da je bil marsikdo, ki danes velja za junaka, v resnici velik strahopetec in so zanj v ozadju po prepričanju Grkov vse opravile punce. Če nič drugega, ni med porednimi grškimi bogovi in strahopetnimi grškimi junaki nikoli dolgčas. Tudi vam ne bo.

Aleš Maver že kar nekaj let muči študentke in študente zgodovine z latinščino in staroveško zgodovino. Ko je bil majhen, si je najprej želel, da bi risal risanke, čeprav mu risanje sploh ne gre od rok. Potem je sanjal o tem, da bo kapitan, čeprav plava kvečjemu kot psiček. Želel si je tudi, da bi postal duhovnik, čeprav se je v tistih časih v cerkvi razveselil samo konca maše. Ena od njegovih želja je bila, da bi pisal knjige, in vsaj ta se je deloma izpolnila. Njegov konjiček pa je vožnja z vlakom, vendar je proge Maribor – Ljubljana že nekoliko sit. 

Prijavite se preko spletne povezave.


Oznake


Zapri