Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSI DOGODKI

Kategorije

  • torek, 24. oktobra 2023
    Univerzitetna knjižnica Maribor
    MS Teams

Deli z drugimi

FestUM: Festival odprtega izobraževanja

Vljudno vabljeni na FestUM, festival znanosti Univerze v Mariboru, ki se javnosti v takšni obliki predstavlja prvič in v svoji premierni izvedbi nosi podnaslov Festival odprtega izobraževanja.

Facebook

Dvodnevno dogajanje se letos osredotoča na vsebine s področja odprtega izobraževanja, učenja in raziskovanja, ki povezujejo in krepijo pretok znanj in podatkov med akademsko sfero in občo javnostjo oz. posamezniki, ki ne glede na pridobljeno formalno izobrazbo, želijo sodelovati pri raziskavah. Vse to z namenom, da bi vzpostavili večjo koherenco in sinergijo med interdisciplinarnimi znanstvenimi področji in med akademsko ter gospodarsko/negospodarsko sfero ter splošno javnostjo za dobrobit širše družbe.

Festival poteka v okviru pilotnega projekta NOO ODVIj Z odprtim dostopom do vseživljenjskega izobraževanja, ki ga izvajamo na Rektoratu Univerze v Mariboru v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor, in kjer se v okviru digitalnega prehoda in vseživljenjskega učenja zavzemamo za spodbujanje sistematične uporabe prostodostopnih e-vsebin in njihovo promocijo ter povečanje dostopa do kakovostnega izobraževanja in učenja v različnih oblikah in okoljih za ciljne skupine, kot so osipniki, študenti, ki si med študijem želijo pridobiti nova znanja, posamezniki/državljani, ki, ne glede na pridobljeno formalno izobrazbo, želijo sodelovati pri raziskavah, in diplomanti, ki se morajo dokvalificirati, in tudi širše v sodelovanju s partnerskimi visokošolskimi organizacijami. Letošnji festival se odvija v času Študentskega oktobra, v okviru katerega so organizirana predavanja, pogovori, predstavitve, glasbeno-literarnim večer, tržnica odpisanega gradiva …

S ciljem promocije odprtega izobraževanja oz. širše promocije odprte znanosti in spodbujanja k aktivnemu sodelovanju na tem področju med različnimi družbenimi deležniki, je letošnji festival zasnovan pod sloganom Odprta znanost odpira UM.

Dobrodošli na FestUM, ki bo letos potekal 24. in 25. oktobra v prostorih UKM, ob predhodni brezplačni prijavi pa se ga lahko udeležite v živo ali na daljavo. Prijave so odprte do četrtka, 19. oktobra 2023.

Ob registraciji pred začetkom dogodka boste na lokaciji prejeli tudi Festivalski paket, ki ga je zasnovala zmagovalna ekipa oblikovalskega natečaja za izdelavo celostne grafične podobe za področje odprte znanosti, ki je spomladi potekal na Univerzi v Mariboru.

Podrobnejše informacije o dvodnevnem programu:

Ves čas festivala bo potekala razstava študentskih projektov in izzivov, na kateri bodo predstavljeni avtorski plakati študentskih skupin, zato vljudno vabimo k ogledu in izboru naj plakata.

Prav tako pa bo v torek, 24. 10. 2023, ob 18. uri v kavarni Sova potekal koncert »Open Air pod arkadami«. Veselimo se srečanja z vami!

Spoznajte predavatelje in druge sodelujoče:

Dr. Ana Slavec je docentka za področje statistike na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in raziskovalka na InnoRenew CoE. Leta 2016 je doktorirala iz statistike na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani, ukvarja pa se z uporabo anketnih in drugih vrst podatkov na področju trajnostne gradnje in materialov. Poleg tega sodelavcem nudi podporo pri razvoju in izvajanju načrtov ravnanja z raziskovalnimi podatki.

dr. Ana Slavec

Izr. prof. dr. Andrej Naterer je visokošolski učitelj na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, ki bo na festivalu spregovoril na temo Izobraževanje in znanost v času prehoda iz otroštva v odraslost.

izr. prof. dr. Andrej Naterer

Izr. prof. Dr. (Republika Avstrija) Maja Pivec je profesorica uporabnega oblikovanja iger in igrifikacije na FH JOANNEUM University of Applied Science v Gradcu.Raziskovalno se ukvarja z afektivnimi in čustvenimi vidiki interakcije med človekom in računalnikom, s poudarkom na igrifikaciji, oblikovanju iger, učenju na podlagi iger, inovativnih učnih pristopih ter različnih vidikih digitalnega poučevanja, učenja. Je avtorica in soavtorica več knjižnih publikacij o učenju s pomočjo iger in tehnološko podprtem učenju.

izr. prof. Dr. (Republika Avstrija) Maja Pivec

Neža Podjavoršek je bibliotekarka, zaposlena v Univerzitetni knjižnici Maribor na projektu ODVIj – Z odprtim dostopom do vseživljenjskega izobraževanja, ki spodbuja odprt dostop do izobraževalnih virov.

Neža Podjavoršek

V torek, 24. 10. 2023, ob 18. uri v kavarni Sova potekal koncert »Open Air pod arkadami«. Izvajalci: Sara Mori – vokal, Vida Volk – spremljevalni vokal, Vladimir Kraner – kitara, Andrej Karo – klaviature, Samo Pečar – bas kitara, Matjaž Lorber – bobni

Sara&banda

Kineziologija in vitalnost sta besedi iz katerih so skovali besedno izpeljanko KinVital. Samo ime torej razkriva, da so ekipa nadobudnih kineziologov, ki želi z vodenjem programov in deljenjem znanja vitalnost približati slehernemu posamezniku. Jutranje gibalne in dihalne vaje bo vodil Blaž Mušič, diplomiran fizioterapevt.

KinVital

V sklopu Študentskega oktobra v UKM 2023 in festivala znanosti Univerze v Mariboru, FestUM, se bo odvijal že 11. šahovski turnir UKM. Tekmovanje bo potekalo po švicarskem sistemu. Tekmovalci se bodo tako pomerili v devetih krogih, pri čemer bo vsaka partija trajala 7 minut s 3 sekundami dodatka za vsako potezo. Sodil bo mednarodni šahovski sodnik g. Branko Vadlja.

Šahovski turnir UKM

Udeleženci okrogle mize Lažne novice, teorije zarot in nezaupanje v znanost: asist. Nejc Plohl (UM), izr. prof. dr. Sašo Karakatič (UM), Mojca Štruc (MPD), dr. Špela Stres (ARIS), dr. Tomaž Boh (MVZI), Darja Potočan (RTV SLO), Maja Ratej (Val 202), prof. dr. Dean Korošak (UM, moderator).

Okrogla miza

Oznake


Zapri