Večer med vrtnicami Botaničnega vrta Univerze v Mariboru
V Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru se je v petek, 13. junija, začel tridnevni Mini Festival v naravi. V času najlepšega razcveta rastlinskih zbirk in cvetenja vrtnic so obiskovalci vabljeni na družabne dogodke na prostem. Del tridnevnega druženja je tudi dogodek Vrtnice in vino, ki ga v botaničnem vrtu pripravljajo že od leta 2014.

Namen dogodka je promocija lokalnih turističnih in ekoloških kmetij ter vinogradnikov in vinarjev, ki na degustacijah v rožnem ambientu ter ob izbrani glasbi predstavljajo svoje dejavnosti partnerjem in obiskovalcem vrta. Hkrati dogodek predstavlja tudi univerzitetno kmetijsko posestvo Pohorski dvor – Meranovo, s katerim upravlja Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, pod okriljem katere deluje tudi botanični vrt.



Prekrasen ambient stoterih cvetočih vrtnic s pogledom na grad Hompoš in pomirjujočo kuliso pohorskih gozdov je letos gostil devet predstavitvenih miz. Obiskovalci so lahko spoznali vina z Meranovega, sladice izpod rok prostovoljke Suzane iz Društva prijateljev botaničnega vrta, z eteričnimi olji vrtnice aromatiziran vanilijev sladoled Eve Nedelko, ekološka vina s kmetije Šumenjak Srečko, vrhunska vina kmetij Bračko in Vrecl ter izbrano vrtnično kulinariko izpod rok šefinje Slavice Smrdel, ki je nastajala tudi na prizorišču pred očmi obiskovalcev.
Poleg degustacij so obiskovalci lahko spoznali številne recepte za uporabo dišečih vrtnic v kuhinji, zbrane v najnovejši knjigi avtorice Slavice Smrdel. Uradno najboljše klobase po izboru obiskovalcev Pohorske tržnice, ki deluje pred vhodom v botanični vrt vsako soboto, so bile na voljo na stojnici kmetije Fragež. Za dodatno sladko razvajanje so poskrbele študentke Univerze v Mariboru in njihove mentorice, vključene v projekt PUŠ. Iz rastlin, ki jih preučujejo v okviru projekta Klimabotanika, so pripravile sladice v lončku s pistacijo ter slane prigrizke iz užitnih plevelov.



Za njimi je prijeten in uspešen večer, ki ga je ena izmed sodelujočih ponudnic ocenila kot odlično organiziranega, z dobro poskrbljenimi podrobnostmi, prijetnim vzdušjem in navdušenimi obiskovalci. Zahvala gre vsem, ki so se dogodka udeležili in s svojo prisotnostjo podprli trud, vložen v njegovo izvedbo.
Datum
- 16. Jun 2025