Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Univerza v Mariboru v središču Celja ustanavlja kolokacijski tehnološko-inovacijski center za logistiko

Danes je za slovensko logistiko zgodovinski trenutek, saj sta rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič in župan Mestne občine Celje Matija Kovač podpisala prodajno pogodbo za nakup nekdanje stavbe Ekonomske šole v Celju. Ta dogodek simbolizira začetek izgradnje kolokacijskega tehnološko-inovacijskega centra, ki bo postal bistvo razvoja slovenske logistike in ikona uspešnega sodelovanja med akademskim svetom in lokalno skupnostjo.

Podpis_pogodbe (8)

Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič je ob tem poudaril: ”Cilj Univerze v Mariboru je ustvariti prostor, kjer bodo študenti, raziskovalci in industrijski partnerji skupaj razvijali rešitve za izzive sodobne logistike. Center bo odseval globalne trende in potrebe ter postavljal Slovenijo na zemljevid vodilnih sil v logističnih inovacijah. S to investicijo pričenjamo uresničevati začrtane cilje projekta INNOVUM, ki bo zagotavljal osrednjo infrastrukturo za podporo znanstveno-raziskovalnim in inovacijskim procesom ter prenosu znanja in tehnologij v okolje.

Župan Matija Kovač pa je ob tem povedal: »Veseli me, da smo z Univerzo v Mariboru sklenili dogovor, ki bo prinesel številne pozitivne vplive za Fakulteto za logistiko, mesto in ne nazadnje za vse sedanje in prihodnje študente. S tem dogovorom bomo kmalu priča novemu, svežemu zagonu tega dela mestnega jedra. S prihodom fakultete ne obnavljamo le stavbe, ki je zadnja leta samevala, temveč dodajamo novo dimenzijo mestnemu jedru in še bolj uveljavljamo Celje kot eno močnejših študijskih središč v Sloveniji. Prisotnost fakultete na novi lokaciji v starem mestnem jedru bo nedvomno generator dodatne vitalnosti tega dela mesta, ki bo v kombinaciji s prihodnjo prenovo Kajuhovega doma v Center urbanih dejavnosti in prenovi javnih parkovnih površin, ki že potekajo, zagotovo zaživelo v posebej privlačni podobi«.

Prenova in preoblikovanje stavbe v središču Celja ni le strateška investicija za Univerzo v Mariboru, ampak tudi ključen korak v razvoju logistike. Novoustanovljeni center bo izvajal vrhunska znanstvena raziskovanja in inovativne prakse na področju logistike, hkrati pa bo ponujal sodobne izobraževalne prostore in spodbujal interdisciplinarno sodelovanje med študenti, akademiki in industrijo.

»Današnji dan zaznamuje prelomnico v slovenski logistiki, saj naša nova ustanova ne bo le izobraževalni center, ampak pravi inkubator za logistične inovacije. V tem dinamičnem prostoru bomo združevali akademsko odličnost in industrijsko praktičnost, s čimer bomo ustvarjali neprecenljive priložnosti za naše študente. Njihova neposredna interakcija in sodelovanje z vodilnimi industrijskimi partnerji jim bo omogočila, da se že med študijem soočijo z resničnimi izzivi in postanejo gonilna sila prihodnjih logističnih rešitev. Naša ambicija je, da postanemo ne le nacionalni, ampak tudi mednarodni simbol inovativnosti in napredka v logistiki«, je poudarila dekanica Fakultete za logistiko prof. dr. Maja Fošner.

S tem ambicioznim projektom Univerza v Mariboru krepi svoje sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, kjer so njene članice. Ustanovitev inovacijskega centra v središču Celja tako ni le pomemben mejnik za Fakulteto za logistiko, ampak tudi za celotno univerzo, ki s tem poudarja svojo zavezanost k razvoju in podpori lokalnih skupnosti. Ta sinergija med akademskim okoljem in lokalnim okoljem obeta novo dobo inovacij in sodelovanja. Novi prostori bodo izboljšali znanstvenoraziskovalne ter izobraževalne možnosti za študente. Hkrati pa prispevali k celostnemu razvoju mesta, spodbujanju gospodarske rasti in privabljanju novih talentov.

Projekt predstavlja pomemben korak za celotno slovensko logistiko in gospodarstvo. Inovativni center bo namreč igral ključno vlogo pri oblikovanju prihodnjih trendov in rešitev v logističnem sektorju, ki je temeljni kamen slovenskega gospodarstva. Z nudenjem prostora za napredne raziskave, sodelovanje med akademsko sfero in industrijo ter izobraževanje novih generacij logistov, bo center bistveno prispeval k povečanju konkurenčnosti in učinkovitosti slovenske logistike na globalni ravni.


Oznake


Kategorije

Datum

  • 23. Nov 2023

Deli z drugimi

Več novic

Zapri