Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Si predstavljate, da imate tretjo roko, ki jo lahko ločeno upravljate?

Na Inštitutu za računalništvo Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru so januarja 2023 pričeli izvajati projekt HybridNeuro, ki nudi vpogled v prihodnost neivazivnih vmesnikov mišice-stroj in možgani-stroj.

FERI_Hybridneuro

Med smučanjem uporabljate dve roki za lovljenje ravnotežja, s tretjo roko pa snemate smuko s kamero ali pišete elektronsko sporočilo. Scenariji, ki so včasih bili le plod domišljije, ali koncept znanstveno fantastičnih filmov danes postaja resničnost.

Pod okriljem inštituta nastajajo nove metode in ideje, ki bodo v prihodnje uporabnikom omogočale takšne “znanstveno-fantastično” primere uporabe. Projektne cilje in metode je prof. dr. Aleš Holobar predstavil v članku, ki je objavljen na portalu Maribor24.si. V njem je prof. Holobar podal še več primerov uporabe razvitih tehnologij in neinvazivnih vmesnikov človek-stroj: tretja roka, izboljšana rehabilitacija, neinvazivno zajemanje signalov in branje misli. Poudarja tudi, da je UM FERI na področju vmesnikov mišice-stroj ena izmed vodilnih raziskovalnih inštitucij na svetu. Projekt HybridNeuro, v katerem sodelujejo Univerza Chalmers iz Švedske, Politehnika Universitat Politècnica de Catalunya, Španija, Imperial College London, Velika Britanija, vodi pa ga UM FERI, je iz okvirnega programa EU za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa, finančno podprla Evropska Komisija (št. pog. 101079392).

 

Oznake


Več novic

Zapri