Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 2. Apr 2021

Deli z drugimi

Nanomateriali kot aditivi za goriva dizelskih motorjev: Pregled trenutnega stanja, priložnosti in izzivi

Raziskovalci Laboratorija za procesno tehniko in trajnostni razvoj FKKT UM, s Katedre za energetsko, procesno in okoljsko inženirstvo FS UM ter Katedre za Mehaniko FS UM so v ugledni revijiProgress in Energy and Combustion Science (IF 28,9) objavili znanstveni članek z naslovom Nanomaterials as ...

Raziskovalci Laboratorija za procesno tehniko in trajnostni razvoj FKKT UM, s Katedre za energetsko, procesno in okoljsko inženirstvo FS UM ter Katedre za Mehaniko FS UM so v ugledni revijiProgress in Energy and Combustion Science (IF 28,9) objavili znanstveni članek z naslovom Nanomaterials as fuel additives in diesel engines: A review of current state, opportunities, and challenges. Prispevek temelji na celovitem pregledu aktivnosti različnih nanodelcev od vstopa goriva v valj motorja do njihovega izstopa iz izpušnega sistema. V tem kontekstu so natančno razdelani procesi, ki so vezani na mehaniko atomizacije goriva, spremljajoče toplotne procese, ter katalitično in reaktivno dejavnost nanodelcev.

Na osnovi opravljenih analiz so bili z novim postopkom identificirani najugodnejši pari nanodelec/osnovno gorivo z vidika škodljivih emisij in porabe goriva. Nadalje so bili identificirani ključni mehanski procesi pri atomizaciji kapljice goriva, obogatenega z nanodelci, ter ključni dejavniki katalitične aktivnosti in funkcionalizacije nanodelca. Na tej osnovi so bile oblikovane smernice za nadaljnje temeljne raziskave na tem področju.


Kategorije

Datum

  • 2. Apr 2021

Deli z drugimi

Več novic

Zapri