Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Nagradni natečaj Raziskovalci – varuhi resničnih dejstev v dobi lažnih novic in teorij zarot

V okviru Evropske noči raziskovalcev 2024-2025, projekta Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! z akronimom oooZnanost!, se je pričel nagradni natečaj Raziskovalci – varuhi resničnih dejstev v dobi lažnih novic in teorij zarot, ki ga razpisuje Zveza prijateljev mladine Maribor.

Slika1

Natečaj spodbuja mlade k razmisleku, kako okrepiti zaupanje v znanost in ponuja priložnost, da poudarimo, kako znanost in znanstveniki še vedno ostajajo budni varuhi družbe. K sodelovanju so vabljeni vsi otroci v vrtcih in učenci osnovnih ter srednjih šol v Sloveniji, ki lahko svoje prispevke oddajo do vključno 18. 9. 2024. Podelitev nagrad bo potekala na dogodkih v sklopu osrednje prireditve Evropske noči raziskovalcev v letu 2024, projekta oooZnanost!, ki se bo odvijala 27. 9. 2024 v Mariboru, Kopru, Piranu, Izoli, Ajdovščini ter v mitskem parku Rodik med Hrepljem in Divačo, kjer bo predstavljenih skupno predvidenih kar 52 programskih vsebin osrednjega dogodka.

K sodelovanju v nagradnem nacionalnem natečaju “Raziskovalci – varuhi resničnih dejstev v dobi lažnih novic in teorij zarot” so vabljeni otroci v vrtcih, učenci osnovnih šol ter dijaki srednjih šol v Sloveniji, ki bodo razdeljeni v pet starostnih kategorij. Natečaj spodbuja udeležence k ustvarjalnemu razmišljanju o poklicu raziskovalca in o družbenem pomenu znanosti. V zadnjih letih smo namreč priča izrazitemu širjenju dezinformacij, razcvetu teorij zarot in upadu zaupanja v znanost med nekaterimi družbenimi podskupinami. Zato sta znanost in raziskovalec več kot le poklic – sta varuha znanstvenih resnic in družbe.

Avtorji lahko sodelujejo v dveh kategorijah ustvarjanja: likovni in literarni, prilagojeni vsaki starostni skupini. S svojo najljubšo tehniko lahko ponazorijo raziskovalca kot varuha resničnih dejstev v današnji dobi. Natečaj je objavljen na spletni strani Zveze prijateljev mladine Maribor.

Najboljši izdelki bodo prejeli atraktivne nagrade, šolski razred ali vrtčevski oddelek, ki bo oddal največ primernih izdelkov, pa bo nagrajen s posebno nagrado presenečenja, ki bo namenjena celotnemu razredu v šoli ali skupini otrok v vrtcu. Rok za oddajo prispevkov je 18. 9. 2024. Rezultati izbora nagrajencev bodo znani najkasneje v četrtek, 26. 9. 2024, podelitev nagrad pa bo potekala na osrednji prireditvi Evropske noči raziskovalcev v letu 2024, ki se bo odvijala na zadnji septembrski petek, 27. 9. 2024, v Mariboru.

Besedilo natečaja: Nagradni natečaj –raziskovalci varuhi resničnih dejstev v dobi lažnih novic in teorij zarot.

Projekt Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! je 11. po vrsti, ki ga koordinira Univerza v Mariboru. V konzorciju projekta sodeluje 8 članic UM – Fakulteta za energetiko, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Fakulteta za naravoslovje in matematiko, Fakulteta za organizacijske vede, Fakulteta za strojništvo, Fakulteta za turizem, Fakulteta za varnostne vede in Pravna fakulteta ter pet članic Univerze na Primorskem (UPR) – Fakulteta za humanistične študije Koper, Fakulteta za management, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Fakulteta za turistične študije – Turistica, Fakulteta za vede o zdravju Izola, ter več drugih deležnikov. Projekt konzorcija Univerze v Mariboru združuje znanstveno skupnost, nacionalne in lokalne medije, osnovne in srednje šole ter vrsto drugih deležnikov z namenom krepitve znanstvene osveščenosti in spodbujanja kritičnega razmišljanja. Glavni cilj projekta je širjenje pozitivne podobe raziskovalcev, ozaveščanje o njihovi pomembni vlogi in prispevku na vseh področjih družbenega delovanja ter spodbujanje radovednosti in veščin za prepoznavanje lažnih novic in znanstvenih neresnic. Poleg tega bo projekt mladim omogočil pobliže spoznati poklic raziskovalca ob izvajanju vrste zanimivih eksperimentov in drugih zabavnih in poučnih aktivnosti, ki jih ponuja bogat program osrednjega vseevropskega dogodka Evropske noči raziskovalcev, na zadnji septembrski petek.

»Financira Evropska unija. Za izražena stališča in mnenja odgovarja samo avtor (ali avtorji) in ne odražajo nujno stališč Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za raziskave. Niti Evropska unija niti Evropska izvajalska agencija za raziskave ne moreta biti odgovorna zanje.«


Kategorije

Datum

  • 14. Jun 2024

Deli z drugimi

Več novic

Zapri