Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Predavanje: Izzivi sodobne lesene gradnje

Univerza v Mariboru in Društvo univerzitetnih profesorjev Maribor vabita na predavanje Izzivi sodobne lesene gradnje v ponedeljek, 19. decembra 2022, ob 13. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor. Predavala bosta prof. dr. Vesna Žegarac Leskovar in prof. dr. Miroslav Premrov.

lesena_konstrukcija

Prof. dr. Vesna Žegarac Leskovar deluje kot redna profesorica za področje Arhitektura in prostorsko načrtovanje na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Njeno strokovno in znanstveno delo je usmerjeno v raziskave trajnostne arhitekture s poudarkom na temah revitalizacije stavbnega fonda, energetske učinkovitosti, okoljskih vplivov ter kakovosti notranjega okolja stavb. V zadnjem času se intenzivneje posveča tudi družbenemu vidiku trajnostne arhitekture z raziskavami arhitekturne kakovosti ranljivih bivalnih okolij. Med njenimi pomembnimi znanstvenimi dosežki velja omeniti soavtorstvo dveh znanstvenih monografij, Energy-Efficient Timber-Glass Houses in Integrative approach to comprehensive building renovations, ki sta izšli pri založbi Springer in obe prejeli nagrado ARRS za odličnost v znanosti na področju tehnike.


Prof. dr. Miroslav Premrov je zaposlen na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, kjer deluje kot redni profesor za predmetni področji Lesene konstrukcije in Betonske konstrukcije. Gre za enega izmed najbolj prepoznavnih raziskovalcev na področju lesene gradnje, njegova znanstvena in strokovna aktivnost je izkazana s številnimi referencami. Od leta 1999 se aktivno ukvarja s problemi ojačevanja sovprežnih lesenih konstrukcijskih elementov. Raziskave simultano integrirajo tako konstrukcijski, kakor tudi energetsko učinkovit in okoljski koncept takšnih moderno zasnovanih objektov. Je tudi soavtor treh patentov s področja lesenih stenskih in stropnih elementov ter soavtor računske metode za izračun horizontalne nosilnosti lesenih okvirnih stenskih elementov.


Tematika predavanja: Les je naravni material ter tako že v osnovi okolju najprijaznejši konstrukcijski material, ki pa v postopkih projektiranja skriva tudi mnoge pasti. Mnogi se ravno zaradi tega uporabi lesa pri projektiranju neupravičeno izogibajo, pa čeprav nudi številne priložnosti in izzive. Predavanje, ki sistemsko povezuje v postopkih projektiranja tako arhitekturne, okoljske in konstrukcijske vidike, želi poslušalcem predstaviti tako prednosti kot tudi pomanjkljivosti sodobne lesene gradnje, še posebej leseno-steklene gradnje. Predavatelja bosta v predavanju predstavila številne priložnosti za nadaljnji razvoj takšnih sodobno zasnovanih objektov prihodnosti s ciljem zagotovitve čim boljšega bivalnega ugodja.

Dogodek lahko spremljate tudi preko MS Teamsa:
Meeting ID: 337 469 386 134  Passcode: PeWe25


Več novic

Zapri