Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Europe Day ATHENATHON – beležite svoje športne aktivnosti in v akciji sodelujte tudi vi!

Evropska mreža univerz »Evropska univerza ATHENA«, katere del je tudi Univerza v Mariboru, že drugo leto zapored organizira med 9. majem in 9. junijem 2022 športni dogodek »Europe Day ATHENATHON«.

Athenathon_2

Na ta način želimo spodbuditi študente, zaposlene in ostale zainteresirane, da s športnimi aktivnostmi, ki ne povzročajo ogljičnega odtisa, skupaj v enem mesecu presežemo lansko razdaljo 33.000 kilometrov.

Lanski cilj, 11.000 kilometrov, ki predstavlja razdaljo med vsemi sedmimi lokacijami univerzitetne zveze, je bil namreč kar trikrat presežen.

KAKO SODELUJETE?

 • Vsak udeleženec objavi opravljeno razdaljo na svojem Twitter, Facebook ali Instagram profilu, v objavo pa doda še uradna »ključnika« (hashtaga) akcije #move4athena ali #athenathon in sliko svoje aplikacije za sledenje v dokaz.
 • Včlanitev v Strava Club: Europe Day ATHENATHON v aplikaciji za sledenje Strava.

Ker se dogodek prične na Dan Evrope, je pobuda del globalne vizije zelene in podnebju prijazne Evrope, bodo v skupnem rezultatu upoštevane le tiste aktivnosti, ki ne povzročajo ogljičnega odtisa: tek, hoja, plavanje, kolesarjenje, pohodništvo, vodno kolesarjenje, rolkanje, tek na tekalni stezi, kolesarjenje v prostoru, veslanje, vožnja s kanuji, smučanje, tek na smučeh, drsanje, plezanje v gorah, hoja po stopnicah in podobno.

Vsak lahko sodeluje večkrat in se akciji pridruži kjerkoli, v Evropi ali izven nje.

15 RAZLOGOV ZA SODELOVANJE PRI DOGODKU »EUROPE DAY ATHENATHON«

 1. Je brezplačno!
 2. Sodeluje lahko vsakdo.
 3. Ni tekmovanje, nihče ne izgubi!
 4. Sodeluj, ko to želiš in po svoji volji ali hitrosti.
 5. Boš del edinstvene evropske izkušnje.
 6. Pokaži svoje mesto in univerzo študentom po vsej Evropi – kmalu bodo lahko spet potovali.
 7. Sprejmi zdrav in okolju prijazen slog življenja – posebej pomembno v trenutni situaciji vseh nas.
 8. Ostani pozitiven in glej naprej.
 9. Fizična vadba pospešuje tvojo produktivnost in ti izboljša razpoloženje.
 10. Pojdi na svež zrak (ob upoštevanju omejitev gibanja Covid).
 11. Imaš priložnost delati nekaj zabavnega s prijatelji in kolegi.
 12. Osredotočati se moramo še na nekaj drugega, kot le na Covid.
 13. Študentje: odpočijte si od stresa izpitnega obdobja.
 14. Lahko se pohvališ s svojim gibanjem na socialnih omrežjih!
 15. Ker smo vsi del iste evropske eniverze: ATHENA!

Pridružite se nam! Vabljeni k sodelovanju.


DAN EVROPE

Na Dan Evrope, 9. maja, proslavljamo mir in enotnost v Evropi. Ta dan beleži obletnico zgodovinske »Schumanove deklaracije«, govora Roberta Schumana v Parizu leta 1950, v katerem je predstavil svojo idejo nove oblike političnega sodelovanja v Evropi. Schumanov predlog velja za začetek tega, kar danes Evropska unija je.


EVROPSKA UNIVERZA ATHENA

Evropska univerzitetna pobuda je projekt Evropske unije na področju visokega šolstva in raziskovanja z namenom povečanja internacionalizacije, učinkovitosti in inkluzivnosti evropskih univerz.

Advanced Technology Higher Education Network Alliance (ATHENA) je eden pilotnih projektov evropskih univerz, ki ga je izbrala Evropska komisija v letu 2020 in ki povezuje Politehnični inštitut v Portu (Portugalska, koordinator), Univerzo v Mariboru (Slovenija), Univerzo v Orleansu (Francija), Univerzo v Siegnu (Nemčija), Helenistično mediteransko univerzo (Grčija) Univerzo Niccolò Cusano  (Italija) in Gediminas tehniško univerzo Vilna (Litva).

Ambicija mreže univerz ATHENA je ob osredotočenosti na digitalno preoblikovanje družbe, ponuditi mednarodnemu univerzitetnemu prostoru množico predmetov in tečajev in s tem prispevati k doseganju mednarodne mobilnosti večjega števila študentov, vključno s študenti s posebnimi potrebami, spodbujanje sodelovanja v raziskovalnih in razvojnih projektih ter v novih evropskih perspektivah ne le več kot 120.000 študentov in 10.000 zaposlenih, temveč tudi lokalnih skupnosti in partnerjev.


Izjava o varstvu osebnih podatkov ATHENATHON

Oznake


Več novic

Zapri