Preskoči na vsebino
Loader
en

MEDIJSKO SREDIŠČE

VSE NOVICE

Kategorije

Datum

  • 6. Nov 2020

Deli z drugimi

Dobava znanstveno-raziskovalne opreme v okviru projekta RIUM se nadaljuje

​Na Univerzi v Mariboru se dobava znanstveno-raziskovalne opreme v okviru projekta ''Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – RIUM,'' nadaljuje. Tako je Univerza v Mariboru prejela programsko orodje National Instruments ASL+, LabVIEW in Multisim z neomejenim številom licenc z vklj...

​Na Univerzi v Mariboru se dobava znanstveno-raziskovalne opreme v okviru projekta ”Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – RIUM,” nadaljuje. Tako je Univerza v Mariboru prejela programsko orodje National Instruments ASL+, LabVIEW in Multisim z neomejenim številom licenc z vključenim vzdrževanjem za obdobje treh let za celotno univerzo.

Orodje ponuja grafični pristop programiranja, ki pomaga vizualizirati programske aplikacije, vključno s konfiguracijo strojne opreme, merilnimi podatki in sistemom za odpravljanje napak. Ta vizualizacija olajša integracijo strojne opreme ne glede na proizvajalca, razvoj algoritmov za analizo podatkov in oblikovanje uporabniških vmesnikov za prikaz zajetih podatkov in rezultatov. LabVIEW ponuja več kot tisoč vgrajenih osnovnih in naprednih funkcij, zasnovanih posebej za inženirske in znanstvene analize, ki se lahko uporabljajo v široki paleti aplikacij, saj lahko vgrajene funkcije olajšajo hitro reševanje različnih tehničnih in tudi družbenih  izzivov današnje družbe.

Programsko orodje National Instruments ASL+, LabVIEW in Multisim je namenjeno merjenju in vodenju različnih procesov, ki jih srečujemo v inženirskem in vsakdanjem okolju. Predstavlja eno izmed temeljnih orodij, ki je prisotno v naprednih merilnih sistemih in sistemih za vodenje kompleksnih procesov. Prav tako omogoča povezavo s široko paleto različne strojne opreme za vodenje, merjenje ter simulacijo različnih tehničnih in splošnih sistemov.

Uporablja se lahko na področju tehnike in družboslovja oz. povsod tam, kjer raziskovalne vsebine zbirajo, vrednotijo ali simulirajo podatke. Programsko okolje je namenjeno za uporabo na vseh raziskovalnih področjih tehnike in v zadnjem desetletju tudi na področju družboslovja, kjer uporabna vrednost orodja skokovito narašča.

Doc. dr. Aleš Belšak s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru je ob predaji opreme dejal: “Programsko orodje National Instruments ASL+, LabVIEW in Multisim bo zdaj na voljo vsem raziskovalnim in pedagoškim sodelavcem naše univerze. Dostop do praktično vseh orodij programskega okolja prinaša možnosti uporabe novih metod in konceptov pri reševanju izzivov vsakdanjega raziskovalnega in pedagoškega dela na univerzi. Uporaba je možna v vseh znanstvenih disciplinah naše univerze. Na nas je, da to izkoristimo, se medsebojno povežemo in utremo nove raziskovalne poti.”

Uporaba bo dostopna vsem raziskovalcem, pedagoškim delavcem in študentom Univerze v Mariboru neposredno iz ustreznega spletnega portala. Dostop do omenjenega orodja bo omogočil dostop do množice programskih orodij iz okolja LabVIEW in Multisim ter hkrati dostop do množice rešitev nekaterih kompleksnih sistemov vodenja in merjenja za različna znanstvena področja.

V procesu raziskovanega dela predstavlja izredno močno orodje, kar je možno zaznati pri velikem številu eminentnih znanstvenih objav in dosežkov naših raziskovalnih skupin z različnih znanstvenih področij. Omogoča tudi uporabo pri pedagoškem delu oz. pri različnih pedagoških vsebinah. Ker je programsko okolje lahko povezano s široko paleto različne strojne opreme za vodenje, merjenje in simulacijo različnih procesov, lahko še posebej dobro izkoristimo obstoječo raziskovalno strojno opremo in jo ustrezno nadgradimo.

Področje uporabe ni omejeno, kar omogoča vzpostavitev širšega interdisciplinarnega sodelovanja raziskovalnih skupin na vseh raziskovalnih nivojih.

Programsko orodje National Instruments ASL+, LabVIEW in Multisim bo zagotovo prispevalo k napredku znanosti na številnih inženirskih in družboslovnih disciplinah in področjih, za katere lahko procese in opazovane sisteme vrednotimo z merjenjem in analizo ter jih ustrezno upravljamo. V vseh vejah znanosti, tehnike in družboslovja se namreč stika koncept spoznavanja in vrednotenja opazovanih procesov in postavlja vprašanje vodenja in upravljanja le-teh.

Splošna družbena korist bo pri tem dana gospodarstvu v okviru rezultatov različnih projektov raziskovalnih skupin univerze v obliki novih in boljših materialov, naprednejših metod in procesov dela ter proizvodnje.

Oprema je dostopna vsem pedagoškim in raziskovalnim delavcem ter študentom Univerze v Mariboru.​

Dobavljena raziskovalna oprema RIUM

Projekt financirata Republika Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
www.eu-skladi.si​


Kategorije

Datum

  • 6. Nov 2020

Deli z drugimi

Več novic

Zapri