Preskoči na vsebino
Loader

MEDIJSKO SREDIŠČE

Univerza v Mariboru s Smernicami za razvoj mikrodokazil 2.0 pospešuje razvoj krajših izobraževanj za podelitev mikrodokazil

Na Univerzi v Mariboru smo aktivno pristopili k razvoju krajših izobraževanj za podelitev mikrodokazil, ki bodo ključna za vseživljenjsko učenje v Sloveniji. Na navedenem področju tvorno sodelujemo z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI), Nacionalno agencijo Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) in javnimi univerzami v Sloveniji, za sistematično ureditev tovrstnih izobraževanj na nacionalni ravni.

Mikrodokazila

V okviru projekta rektorata Univerze v Mariboru, Agilni razvoj izobraževanj in mikrodokazil, smo pripravili novo verzijo Smernic za razvoj mikrodokazil Univerze v Mariboru, ki jih je Komisija za izobraževanje in študij Senata Univerze v Mariboru potrdila na 2. izredni seji 24. januarja 2024 in članice Univerze v Mariboru usmerjajo pri enotni pripravi krajših izobraževanj za podelitev mikrodokazil. V okviru projekta se osredotočamo na sistemsko podporo za posodabljanje učnih enot in razvoj krajših izobraževanj za podelitev mikrodokazil na podlagi potreb delodajalcev in družbe. Pri tem poudarjamo vključevanje predstavnikov delovnega okolja že v fazi priprave idejnega načrta. Čeprav mikrodokazil še ni mogoče podeliti, se pripravljamo na njihovo prihodnjo uporabo s spremembami Statuta Univerze v Mariboru in pravno ureditvijo področja v okviru nacionalne zakonodaje. Za spodbujanje razvoja mikrodokazil je rektor Univerze v Mariboru imenoval Strateški svet za razvoj vseživljenjskega učenja, ki sodeluje pri pripravi smernic, vzpostavitvi sistema in razvoju krajših izobraževanj za podelitev mikrodokazil. Strateški svet za razvoj vseživljenjskega učenja Univerze v Mariboru bo prav tako izvajal evalvacijo učinkovitosti vzpostavljenih mehanizmov za razvoj in evalvacijo mikrodokazil na Univerzi v Mariboru ter spremljal njihov razvoj in uporabo. S tem bomo na Univerzi v Mariboru zagotovili, da bodo mikrodokazila relevantna, zanesljiva in priznana s strani delodajalcev ter da bodo učinkovito podpirala vseživljenjsko učenje.

Za namen, da bi članicam čim bolj približali pomen razvoja mikrodokazil, smo v okviru projekta Agilni razvoj izobraževanj in mikrodokazil, junija 2023 na Univerzo v Mariboru povabili priznanega profesorja in direktorja Nacionalnega inštituta za digitalno izobraževanje na Dublin City University na Irskem, prof. dr. Marka Browna, ki ima na področju razvoja mikrodokazil v svetu ključno vlogo, saj je prispeval k skupini za posvetovanje visokošolske politike Evropske komisije o razvoju politike EU na področju mikrodokazil, opravil je raziskavo o globalnem razvoju mikrodokazil, na navedenem področju pa aktivno sodeluje tudi z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Z dogodkom smo izmenjali znanja, izkušnje in opravili razpravo o priložnostih in pasteh pri razvoju mikrodokazil ter njihovi vlogi za krepitev ekosistema izobraževanja, vseživljenjskega učenja in zaposljivosti, kar se v hitro spreminjajoči družbi in gospodarstvu kaže kot nujnost. Prof. dr. Brown je izpostavil in pohvalil pristop Univerze v Mariboru, ki v procese razvoja mikrodokazil vključuje vse deležnike, na kar pri ostalih institucijah v svetu, s katerimi je imel priložnost sodelovati, pozabljajo.

S sodelovanjem z deležniki iz delovnega okolja ter izvajanjem novinarskih konferenc, okroglih miz in predavanj želimo javnost seznaniti z razvojem mikrodokazil na Univerzi v Mariboru. V prihodnjih mesecih načrtujemo nadaljnjo aktivno vzpostavljanje sistema za razvoj krajših izobraževanj za podelitev mikrodokazil Univerze v Mariboru, z vzpostavitvijo informacijske podpore za razvoj krajših izobraževanj, kot tudi celovite informacijske podpore za vodenje evidenc udeležencev, učnih enot krajših izobraževanj za podelitev mikrodokazila in izdanih mikrodokazil Univerze v Mariboru. Že v fazi testiranja pilotnih projektov, ki se izvajajo na članicah Univerze v Mariboru, načrtujemo vzpostaviti sistem zanke kakovosti ter nadaljevati z aktivnim sodelovanjem z deležniki iz okolja, tako iz gospodarskega kot negospodarskega sektorja, saj dinamično in sodelovalno okolje, ki črpa iz vpogledov vseh deležnikov, predstavlja ključ za razvoj takšnih krajših izobraževanj.

Logotipi NOO v vrstici

Oznake


Več novic

Zapri