Insignije

​​

Alma mater mariboriensis -   vitam regit sapentia

(Duhovna mati Maribora – življenju vlada modrost)


Misel ali tematika, ki naj bi bila rdeča nit pri oblikovanju rektorskih insignij, je modrost oziroma spoznanje, oboje skupaj prežeto s tradicijo in intimno umetniško intervencijo. Insignije so v formalnem smislu razdeljene na različne elemente, ki poosebljajo tudi simbolne pomene: verigo, medaljon in vmesni člen med njima.

 

Veriga:

tvorita jo dva člena, ki s ponavljajočim nizom tvorita obroč. Prvi člen vsebuje podobo neskončnega vozla, ki simbolizira stalno iskanje poti do spoznanja, drugi člen pa je prazno polje, v katerega so zapisane inicialke posamezne članice univerze. Prepletanje in repeticija obeh členov, prikazujeta vso dinamičnost, vitalnost in medsebojno zapletenost znanstvene in umetniške dimenzije. Njuna alternacija je del zgodbe in poslanstva tako posamezne fakultete kot tudi celotne Univerze v Mariboru. Izraža njihovo povezanost v iskanju, spoznavanju, odkrivanju, raziskovanju, kar naredi univerzo “Duhovno mati”, kot je zapisano v citatu na hrbtno strani medaljona.

 

Medaljon:

je osrednji del insignije, ki ima zaradi svoje pozicije osrednjo simbolno moč. V njej je pod kotom nagnjena vaza, ki lahko v svojem “neravnovesju” zajema ali izliva svojo vsebino. V to odprto-zaprto pozicijo je umeščena spiralna oblika, ki se v svojem zaključku spremeni v ročaj in podvoji simboliko odkrivanja spoznanja. Vaza ima rahlo srčasto obliko. S tem sem želel izpostaviti poslanstvo rektorja, ki te insignije nosi, da izkazuje svojo srčnost in iskrenost pri opravljanju svojega poslanstva.

 

Vmesni člen:

prirezana piramida s citrinom je del, ki povezuje zgodbo verižnih členov, članic kot mnogoterih subjektov, ki konvergirajo v univerzalno spoznanje, izpostavljeno v zgodbi medaljona. Tovrstno “magično” delovanje transformacije prevzame kamen s svojo transparenco, ki oddaja svetlobo, oziroma kot bi rekel portugalski pesnik Fernando Pessoa: “v kateri tudi zvok sije.” “Magično delovanje” krepijo štirje dinamični barvni kraki, ki nosijo barvni odtenek univerze.

 

Simbioza treh elementov: trikotnik - veriga, krog- medaljon in kvadrat - vmesni člen, so temeljni gradniki univerzalne forme, h kateri je od vekomaj stremelo človeško bitje, ko je iskalo popolnost. Naj bo to iskanje popolnosti tudi vodilo te insignije.

 

 

Dušan Zidar

Urednik strani: Oddelek za odnose z javnostmi in promocijo
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava