Prof. dr. Ivan Gerlič – prejemnik Nagrade Republike Slovenije na področju šolstva
Datum objave: 14. 10. 2014
​Dr. Ivan Gerlič je s kakovostnim znanstveno-raziskovalnim in pe­dagoškim delom pustil obsežno sled na področju didaktike fizike, računalništva in tehnike. Velja za utemeljitelja specialne didaktike računalništva v Sloveniji, zelo pomembno je njegovo delo pri interdi­sciplinarnem povezovanju naravoslovnotehničnih predmetov.

gerlic-portret.jpg
Poučeval je fiziko v osnovni šoli, nato fiziko, tehniko in računalništvo na gimnaziji in srednji tehnični šoli v Mariboru, bil je dolgoletni učitelj na Pedagoški akademiji in Pedagoški fakulteti ter pozneje na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.


Njegova bibliografija vključuje mnoge univerzitetne in srednješolske učbenike, priročnike za učitelje ter strokovne in znanstvene monogra­fije. Zaradi njenega obsega in raznolikosti se je velika večina učencev in dijakov v Sloveniji med šolanjem srečala vsaj z enim od njegovih del.


Bil je mentor pri številnih diplomskih delih, magistrskih nalogah in doktorskih disertacijah, sodeloval je pri stalnem strokovnem izobra­ževanju učiteljev fizike, tehnične vzgoje, informatike, izobraževalne tehnologije in multimedije za vsa predmetna področja slovenskih osnovnih in srednjih šol. Bil je vodja ali sodelavec vrste seminarjev na univerzah v Sloveniji in tujini, strokovno pa je deloval tudi kot član različnih republiških strokovnih komisij in delovnih teles.

Izjemno znanje in predanost pedagoškemu poklicu je delil s številnimi generacijami mladih, kar njegovi znanstveni, strokovni in pedagoški življenjski poti daje pomemben pečat.

 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava