Grafična pomlad: najboljše študentske grafike z območja nekdanje Jugoslavije
Datum objave: 6. 10. 2014
Cilj Grafične pomladi je predstavitev najboljših grafik študentov z likovnih akademij v Beogradu, Sarajevu in Zagrebu ter slovenskih študentov likovnih fakultet. Sodelujejo tudi naši študenti  Oddelka za likovno umetnost, Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Vodja projekta je naša bivša študentka in diplomantka Maja Pegan.

grafična pomlad.jpg 

Mednarodna razstava študentske umetniške grafike Grafična pomlad predstavlja dela z likovno usmerjenih študijskih programov v Sloveniji, Srbiji, BiH-u in na Hrvaškem ter nakazuje trenutno stanje v izobraževalnih trendih in sodobni ustvarjalnosti. Tako naj bi omogočili primerjavo likovnih smernic in povezovanje med likovnimi institucijami.

Grafična pomlad, ki bo od danes na ogled v mariborskem Centru grafičnih umetnosti, tako omogoča pregled in oris kakovosti akademij in likovno usmerjenih fakultet, povzema smernice ustvarjanja in spodbuja mlade ustvarjalce pri prikazovanju svojega potenciala. Prav zato ta prva širša predstavitev študentskih grafik, ki naj bi jo v prihodnjih letih še nadgrajevali, nima tematske rdeče niti, temveč omogoča prikaz najširšega spektra vsebin, tehnik in materialov. Skupno bo na ogled 35 del.

Dela slovenskih študentov je izbrala mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljale glavna kustosinja Akademije za likovno umetnost v Beogradu Liljana Tasič, vodja katedre za grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu Ines Krasič in višja kustosinja Umetnostne galerije Maribor Andreja Borin.

Z razstavo želijo po besedah Peganove opozoriti tako javnost kot univerze in umetnike na grafiko, ki je kot likovni medij pogosto zapostavljena. "Javnost še ni dojela, da ta umetnina, ki je mogoče cenejša in dostopnejša, še vedno združuje isto kakovost kot vse druge," je pojasnila.


Razstava bo na ogled do konca oktobra v Vetrinjskem dvoru, kjer je pred pol leta začel delovati Center grafičnih umetnosti (CGU). Deluje kot odprti studio za umetniško grafiko, organizira izobraževanja in tečaje, omogoča najem opreme in pomoč pri nabavi materiala ter strokovno pomoč pri umetniški grafiki.
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava