Slovenija postala polnopravna članica evropske biobanke BBMRI-ERIC
Datum objave: 24. 11. 2021

Na zasedanju letne skupščine 19. novembra 2021 je bila Republika Slovenija soglasno sprejeta v polnopravno članstvo evropske biobanke BBMRI-ERIC. Slovenski biobančni konzorcij BBMRI.SI tako predstavlja prvo nacionalno vozlišče kakšne evropske strateške raziskovalne infrastrukture (ESFRI) s sedežem v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija. Vodilni konzorcijski partner je namreč Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, nacionalni koordinator pa prof. dr. Urban Bren.


AdobeStock_244688246.jpeg

 

Sodelujoče fakultete Univerze v Mariboru (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Medicinska fakulteta, Fakulteta za zdravstvene vede, Pravna fakulteta, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Fakulteta za naravoslovje in matematiko ter Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede), bodo tako v partnerstvu z Univerzo v Ljubljani, Univerzo na Primorskem ter Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor v slovenskem prostoru vzpostavile trajnostno biobančno infrastrukturo, ki bo izpolnjevala vse evropske etične, pravne, socialne, varnostne, kakovostne, laboratorijske ter bioinformacijske standarde in smernice. S tem bomo omogočili dostop do inovativnih raziskovalnih spoznanj, ki bodo rezultirala tako v izboljšanih kot tudi v povsem novih vrstah zdravljenja, kar je v času pandemije COVID-19 še toliko bolj pomembno.

 

Nacionalni koordinator in prorektor za prenos znanja na Univerzi v Mariboru prof. dr. Urban Bren je ob tem dejal: ''Pristop slovenskega biobančnega konzorcija BBMRI.SI k evropski biobanki BBMRI-ERIC predstavlja veliko priznanje Univerzi v Mariboru in kohezijski regiji Vzhodna Slovenija, saj sta s tem izkazali sposobnost nacionalnega koordinatorstva tudi največjih in najzahtevnejših evropskih strateških raziskovalnih infrastruktur. Članstvo pa bo v slovenskem prostoru omogočilo harmonizacijo postopkov shranjevanja, analiziranja in rokovanja z občutljivimi človeškimi biovzorci ter z njimi povezanimi podatki, kar bo vodilo do inovativnih raziskovalnih spoznanj in do na njih temelječih izboljšanih ali celo povsem novih terapevtskih postopkov.''


Spomnimo, da je bil slovenski infrastrukturni biobančni konzorcij BBMRI.SI. ustanovljen konec lanskega leta 2020. Je prvi ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) konzorcij, ki ga predvideva tudi slovenski Načrt razvoja raziskovalne infrastrukture (NRRI) z nacionalnim vozliščem izven Ljubljane. 


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava