Vrhunska objava raziskovalcev Medicinske fakultete v reviji Physical Review Letter
Datum objave: 13. 10. 2021

​Raziskovalci Medicinske fakultete UM so objavili članek z naslovom Autopoietic Influence Hierarchies in Pancreatic β Cells ​v reviji Physical Review Letter (dejavnik vpliva za 2020 IF=9,161).


​Celice beta trebušne slinavke, ki izločajo inzulin, so biološko bistvene za človeka in druge vretenčarje. Njihova funkcionalnost izhaja iz interakcij med celicami, zato nam služijo tudi kot modelni sistem za kolektivno organizacijo celic nasploh.
 
Trenutno obstajata dve nasprotujoči si sliki te organizacije: zamisel o vozliščnih celicah, ki kažejo na vodje, ki usklajujejo druge, in elektrofiziološka teorija, ki opisuje vse celice kot enakovredne. Z eksperimentalnimi podatki in računskim modeliranjem so v tem članku uskladili ti dve na videz nasprotujoči si sliki. 
 
S pomočjo mrežnega prikaza medsebojno delujočih celic beta, so pokazali, da se vodilne celice pojavijo samodejno (kar potrjuje idejo o vozliščni celici), vendar lahko po motnji sistema katerakoli celica prevzame vlogo vozlišča (v skladu z elektrofiziologijo).


Brez naslova2.png


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava