Junijske počitniške šole Akademije FERI
Datum objave: 31. 05. 2021

Banner_spletna-stran_16-9.png


Tudi med letošnjimi poletnimi počitnicami bodo v okviru Akademije FERI potekale počitniške šole za osnovnošolce in dijake. Dve šoli bosta potekali konec meseca junija, dve pa konec meseca avgusta (več informacij o avgustovskih šolah še sledi).

Udeleženci se bodo naučili pravilne uporabe digitalnega osciloskopa. Vaje so zasnovane na način, da z električnimi vezji udeleženci pridobijo različne odzive, katere nato zajamejo in jih prikažejo na digitalnem prikazovalniku. V začetnem delu bodo udeleženci spoznali osciloskop in funkcijski generator, nato pa izvedli meritve na vezjih. Spoznali bodo tudi merjenje signalov v vezjih, ki vsebujejo kondenzatorje, tuljave, diode in filtre.

Počitniška šola je sestavljene iz treh sklopov. V prvem sklopu se bodo udeleženci seznanjali s pretvarjanjem in proizvodnjo električne energije ter s porabo električne energije. V drugem sklopu bodo spoznavali elektrarne in njihova obratovanja testirali na maketi. Tretji den je namenjen tekmovanju. Prvo tekmovanje je izvedeno v obliki kviza, drugo pa v obliki eksperimentalnega delovanja elektroenergetskega sistema. Ekipi bosta dobili predvidene dnevne obratovalne diagrame, kjer bo potrebno zagotoviti dovolj energije za vse porabnike, hkrati pa upoštevati ekonomsko in energetsko učinkovitost.


Počitniške šole so brezplačne, število mest pa je omejeno! Potekale bodo v živo na fakulteti med 9. in 14. uro, poskrbljeno pa bo tudi za malico.


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava