Didakt.UM namig: Safe Exam Browser za varno izvedbo kviza v Moodlu UM
Datum objave: 14. 01. 2021

​Bi želeli kviz v Moodlu UM izvesti v nadzorovanem okolju? So alternativne metode trenutno neizvedljive? Pri pripravi kviza v Moodlu lahko zahtevate uporabo brskalnika Safe Exam Browser. Safe Exam Browser (SEB) je spletni brskalnik za varno izvedbo preverjanja znanja na daljavo, ki je od različice 3.9 integriran tudi v spletno učno okolje Moodle. Udeleženci so torej med izvedbo kviza zaklenjeni v spletno okno Moodla, pri čemer jim je onemogočen ogled drugih spletnih mest oz. raba nedovoljenih orodij na dotičnem računalniku. Samega brskalnika pa ne gre enačiti z videonadzornimi sistemi, ki ob zaklepu v okolje opozorijo tudi na morebitne druge oblike neakademskega ravnanja posameznikov.

 

Potek uporabe:

  1. Vklop SEB v Moodlu: pogoj za izvedbo kviza v nadzorovanem okolju se določi neposredno med urejanjem, in sicer v zavihku Safe Exam Browser. Izvajalci lahko dodatno določite dovoljena spletna mesta, ki bodo udeležencem kviza na voljo na podlagi filtriranja URL.
  2. Namestitev SEB in vstop v kviz: udeleženci si morajo na svoj računalnik namestiti orodje SEB. Vstop v kviz lahko uredijo na dva načina:
  • Ob kliku na gumb Zaženi Safe Exam Browser, ki ga najdejo v kvizu.
  • Zagonu datoteke s končnico ».seb«, ki jo je z njimi delil izvajalec, ali so jo iz kviza prenesli s klikom na gumb Prenesi nastavitve.

V obeh primerih bo zagnan brskalnik SEB, udeleženci pa se v kviz v Moodlu UM prijavijo s svojo digitalno identiteto. 

SEB_potekKviza.PNG

Potek kviza v Moodlu UM ob uporabi brskalnika Safe Exam Browser


Ob namestitvi nadzornega brskalnika je hkrati na voljo tudi SEB Configuration Tool, ki omogoča naprednejše možnosti za nadzor kviza v Moodlu UM. Nastavimo lahko seznam izjem z drugimi orodji/aplikacijami, ki so v kvizu dovoljene (npr. MS Teams, MATLAB). 


SEBconfiguration_nastavitev.PNG

Napredne nastavitve kviza ob uporabi SEB Configuration Tool


Več o brskalniku SEB lahko preberete v Učnem stolpiču, kjer naj dete tehnična in didaktična priporočila. Pripravljen je tudi nabor videovodičev, ki se bo sproti dopolnjeval z novimi vsebinami. Za demonstracijo uporabe smo dosegljivi na didakt@um.si.


OpombaNoviceSEB.PNG
Kljub mnogim prednostim pri uporabi brskalnika SEB, v Centru za podporo poučevanju UM dajemo prednost alternativni​m metodam preverjanja znanja (več informacij). Brskalnik namreč najbolje deluje v okolju Windows, hkrati pa te vrste orodij pogosto niso primerne za uporabnike s posebnimi potrebami.


Center_logoMS.png


Več namigov, novic in aktivnosti Centra za podporo poučevanju UM najdete na spletni strani. 


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava