Univerza v Mariboru predala celo-obrazne zaščitne maske UKC Maribor
Datum objave: 14. 11. 2020

​Globalno se v celotnem svetu razširja 2. val epidemije virusa SARS-CoV-2 in tako tudi Republika Slovenija ni izjema. Univerza v Mariboru in Univerzitetni klinični center Maribor (UKC MB) sta že v prvem valu skupaj s partnerji iz gospodarstva zagnala družbeno odgovoren projekt z naslovom »Zaščitne maske za medicinsko osebje v Republiki Sloveniji«. 


Takrat je bil razvit in tudi izdelan uporaben prototip, ki je baziral na predelavi komercialne potapljaške celo-obrazne maske, ki se preko prilagoditvenega adapterja nadgradi z zaščitnim filtrom. Razvoj zaščitne maske v prvem valu epidemije je bila predpriprava na rezervni scenarij, v kolikor bi se epidemiološka slika v naši državi začela približevati takratnemu črnemu scenariju v sosednji Italiji. Takrat sta Univerza v Mariboru in UKC MB od podjetja Decathlon Ljubljana d.o.o. dobili donacijo 200 potapljaških mask in od podjetja Margento R&D d.o.o. 200 zaščitnih filtrov tipa P3 R  (40mm 1/7"). Sedaj, v drugem valu epidemije, je UKC MB zaprosil univerzo, da predela potapljaške maske v zaščitne celo-obrazne maske. Univerza se je na prošnjo odzvala in s svojimi raziskovalci ter razpoložljivo opremo izdelala prilagoditvene adapterje. 


DSC_4325.JPG


V okviru projekta SLOMASK, ki sta ga UM in UKC MB zasnovali skupaj s partnerji iz gospodarstva, in sicer podjetji Roto d.o.o., Miniplast d.o.o. in Sine d.o.o., je v teku tudi nadaljnji razvoj zaščitne opreme. Gre za razvojno raziskovalni projekt, katerega cilj je razviti in zagotoviti ustrezno proizvodnjo pametnih celo-obraznih zaščitnih mask, uporabnih v medicini, ki so narejene po meri uporabnika. Tovrstna zaščitna oprema bo visokotehnološki produkt, v katerega bodo integrirani vsi potrebni senzorji in telekomunikacijski vmesniki za zagotovitev potrebne telemetrije in komunikacije. Prav tako bo razvit sistem za vpihovanja čistega zraka, kar bo zmanjšalo dihalni napor uporabnika in posledično zagotovilo dobro uporabniško izkušnjo. Zaščitna maska bo imela tudi ustrezne rešitve za zdravstveno osebje, ki uporablja očala ter tako tudi slednjim omogočalo nemoteno, a hkrati varno izvajanje medicinskega dela.      

DSC_4376.JPG

V petek, 13. novembra 2020, je potekala primopredaja celo-obraznih zaščitnih mask – razvojno raziskovalni projekt UKC Maribor in Univerze v Mariboru. Maske sta direktorju UKC Maribor, prof. dr. Vojku Flisu, dr. med in strokovnemu direktorju UKC Maribor, izr. prof. dr. Matjažu Vogrinu, dr. med. predala rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič in prorektor za infrastrukturo Univerze v Mariboru, prof. dr. Miralem Hadžiselimović.

 

Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič je ob tej priložnosti povedal​: ˝V imenu Univerze v Mariboru vam simbolično predajam to masko in mislim, da je to zgodba z velikim potencialom za premagovanje trenutne krize, ki jo bomo kot verjamem uspešno premagali. Torej obrazne maske, ki smo jih razvili na UM v smislu uporabe v zdravstvenem okolju, so prvi korak k temu, da jih bomo razvili v celoti. Pristop, ki bo vseboval vse potrebne dodatne elemente za komfortnejšo uporabo kot tudi nadzor komunikacije med osebjem. To je prvi korak, ki smo ga naredili k izdelavi komercialne maske, ki že kaže dobre rezultate in velik potencial za slovensko gospodarstvo in odličnimi rezultati za zdravstvo, ki bodo v tem času še kako pomembno vplivali na uspešnost premagovanja kriz.˝

 

Prorektor za infrastrukturo Univerze v Mariboru, prof. dr. Miralem Hadžiselimović pa se je zahvalil sodelujočim in napovedal smer razvoja: ˝Na Univerzi v Mariboru smo v prvi fazi izdelali komercialne maske za potrebe zdravstvenega osebja UKC Maribor, seveda pa nadaljujemo z razvojem. Na tem mestu bi se zahvalil podjetju Decathlon, ki je to masko predlagalo že v prvem valu epidemije in doniralo 200 teh mask, ter podjetju, ki je doniralo zaščitne filtre. Nadaljujemo s projektom Slovmask, ker želimo zagotoviti, da bo naše gospodarstvo lahko samozadostno proizvajalo zaščitno opremo. Tako z razvojem maska postaja vse naprednejša in bo imela visoko uporabno vrednost v medicini. Že sodelujemo s podjetji, ki razvijajo komponente in lahko razvijejo potrebno industrializacijo samih izdelkov. 
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava