Preglova nagrada izr. prof. dr. Urbanu Brenu
Datum objave: 4. 09. 2020

​S ponosom sporočamo, da je prorektor izr. prof. dr. Urban Bren prejemnik Preglove nagrade za izjemne znanstvene dosežke na področju kemije in sorodnih ved. Gre za najpomembnejšo nagrado Kemijskega inštituta.


Urban_Bren.jpg


Izredni profesor dr. Urban Bren je profesor za področje fizikalne kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter prorektor za prenos znanja na Univerzi v Mariboru. Izr. prof. dr. Bren je vzpostavil mlado in prodorno raziskovalno skupino ter za njeno delovanje kot odgovorni nosilec na kompetitivni osnovi pridobil preko treh milijonov evrov vrednih temeljnih, aplikativnih, industrijskih in infrastrukturnih projektov. Med njegove dosežke v zadnjih petih letih sodi postavitev fizikalnega mehanizma mikrovalovne katalize, izvedba računalniških simulacij kemijske karcinogeneze, proučevanje antikarcinogenega potenciala polifenolov, razvoj elektrokromnih naprav brez optično transparentne elektrode ter dokaz o superselektivnosti šibkih multivalentnih interakcij. Z raziskovalno potjo je začel leta 2005, odtlej pa je objavil 50 izvirnih člankov v priznanih mednarodnih znanstvenih revijah. Je strokovni izvedenec OZN za področji molekularnega modeliranja in racionalnega načrtovanja zdravilnih učinkovin ter član uredniškega odbora Journal of Chemistry. S poljudno znanstvenimi in strokovnimi objavami, organizacijo okroglih miz in javnih predavanj ter intervjuji pa znatno prispeva tudi k popularizaciji slovenske znanosti, kot zapisano v obrazložitvi.

 

Iskrene čestitke!


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava