Slovenski UM v vesolju
Datum objave: 3. 09. 2020

​Na Univerzi v Mariboru je potekala novinarska konferenca ob uspešni izstrelitvi satelita TRISAT, ki se je zgodila danes ob 3.51 ponoči. Univerza v Mariboru (UM) je po več kot desetletju raziskav in razvoja skupaj s slovenskim podjetjem SkyLabs uspešno utirila prvi slovenski satelit, ki je v celoti zasnovan, izdelan in sestavljen v Republiki Sloveniji. Dogodka so se udeležili Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo; prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru; doc. dr. Boštjan Vlaovič, prodekan za izobraževalno dejavnost Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM; doc. dr. Iztok Kramberger, vodja projekta TRISAT s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM ter dr. Tomaž Rotovnik, direktor podjetja SkyLabs d.o.o.


mediaspeed1140.jpg

 

Satelit TRISAT je bil dne 3. 9. 2020 ob 5.33 uspešno odcepljen od nosilne rakete in utirjen v nizko zemeljsko sončno sinhrono orbito na nadmorski višini 530 km. S tem dejanjem je misija TRISAT prispela na prelomno polovico svoje načrtovane poti.

mediaspeed0970.jpg

​Po tem, ko je julija lani zaradi nesrečnega poleta VV15 nosilne rakete Vega, odpadla prva izstrelitev, je druga izstrelitev odpadla marca letos zaradi razglašene pandemije COVID-19. Kasneje je neugodna smer višinskih vetrov proti celini v Francoski Gvajani, od koder je v vesolje poletela nosilna raketa VEGA, letos poleti večkrat preprečila izstrelitev, saj je obstajala možnost, da bi ob morebitni napaki poleta deli rakete in tovora padli na celino. Glede na aktualne vremenske razmere je polet VV16 v ponedeljek, 31. avgusta, dobil zeleno luč in bil v noči iz srede na četrtek uspešen.

 

S to pomembno prelomnico v zgodovini slovenskega naroda smo se vpisali med vesoljske nacije. Gre za izjemen dosežek slovenske znanosti, tehnologije in gospodarstva, saj smo si drznili na pot v vesolje, v ta namen razvili nove prebojne tehnologije, premaknili meje miniaturizacije v svetovnem merilu in postavili temelje za nove priložnosti.

 

Naročnik satelita TRISAT je Evropska vesoljska agencija, pri tem je bila Univerza v Mariboru v vlogi primarnega izvajalca skupaj s slovenskim podjetjem SkyLabs, ki je zagotovilo primarni tovor v obliki hiperspektralne kamere v kratkovalovnem infrardečem spektru. Gre za novost oddaljenega opazovanja Zemlje v svetovnem merilu. V kolikor bo drug del misije potekal po zastavljenih načrtih, si Slovenija lahko obeta povsem novo raziskovalno infrastrukturo izjemnega nacionalnega pomena v vesolju namenjeno oddaljenemu opazovanju Zemlje. Aplikacije v hiperspektralnem načinu oddaljenega zaznavanja v tem delu svetlobnega spektra še niso dovolj dobro raziskane. Nova infrastruktura v obliki satelita, ki bo predvidoma v orbiti na voljo naslednjih šest let in pripadajoča zemeljska postaja, bo v celoti upravljana s strani Univerze v Mariboru. Vesoljska infrastruktura v lastnem upravljanju bo omogočala, da bomo preizkušali in uporabljali najrazličnejše novodobne aplikacije oddaljenega opazovanja po celotni zemeljski obli. Možne aplikacije, ki jih je potrebno šele raziskati, segajo od spremljanja stanja onesnaženosti, vegetativnih procesov in požarov pa do zaznavanja vulkanskega prahu. Pri tem ne smemo pozabiti na izobraževalni vidik, ki gre v smeri izobraževanja slovenskih vesoljskih inženirjev in posledičnega zagotavljanja kadrov za hitro rastoče slovensko vesoljsko gospodarstvo.

 

Z ustvarjanjem novih prebojnih tehnologij in tehnološkega razvoja ter ohranjanjem znanja v Sloveniji zagotavljamo trajnostni razvoj tako z znanstvenega, izobraževalnega kot gospodarskega vidika. Kot primer je Univerza v Mariboru že pridobila novo pogodbo z Evropsko vesoljsko agencijo za izgradnjo novega satelita TRISAT-R, ki bo predvidoma marca naslednje leto utirjen v orbito na nadmorski višini 6000 km. Svetovno gledano gre za prvi tovrsten poskus utirjenja nanosatelita v srednjo zemeljsko orbito, v kateri je radiacijsko okolje izjemno pereče. Namen satelita TRISAT-R je izvajanje sistematičnih meritev radiacijske aktivnosti v tej orbiti z različnimi inštrumenti. Z meritvami bo mogoče analizirati vesoljsko vreme v teh orbitah, ki vpliva na mnoge zemeljske aplikacije in procese, med drugim tudi na točnost satelitske navigacije, ki je izjemno pomembna za letalski promet. Izgradnja novega satelita TRISAT-R se je pričela v januarju letošnjega leta s podpisom pogodbe z ESA in bo zaključena predvidoma v mesecu septembru. Satelit TRISAT-R bo poganjala platforma slovenskega podjetja SkyLabs, tovor pa predstavljajo inštrumenti Univerze v Mariboru, CERN-a, SkyLabs-a in ESE. Deli satelita TRISAT-R so že v celoti izdelani in se trenutno preizkušajo, nato pa bo satelit sestavljen in integriran na nosilno raketo VEGA-C.

 

Ob tej priložnosti se Univerza v Mariboru in ekipa TRISAT še posebej zahvaljuje Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za vso podporo in uspešno sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo ESA, slovenskemu podjetju SkyLabs za skupno zasnovo in izvedbo sistemov platforme in slovenskemu podjetju Riedl Aerospace za izdelavo vseh mehanskih delov.

 

Položaj in stanje satelita TRISAT je možno spremljati v živo v slovenskem in angleškem jeziku na spletni strani www.trisat.um.si. Promocijski video TRISAT v slovenskem in angleškem jeziku se nahaja na www.trisat.um.si/trisat-video.

 


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava