Odmevna objava interdisciplinarne ekipe z MF in FNM UM
Datum objave: 31. 08. 2020

V članku »Assessing the origin and velocity of Ca2+ waves in three-dimensional tissue: Insights from a mathematical model and confocal imaging in mouse pancreas tissue slices« so avtorji naslavljali problematiko preučevanja kalcijevih valov v v vzdražnih tkivih, kot so Langerhansovi otočki. 


Kalcijevi valovi so ključen sinhronizacijski mehanizem populacij celic in se širijo v treh dimenzijah, medtem ko jih je eksperimentalno z zadovoljivo natančnostjo večinoma mogoče opazovati le v dvodimenzionalnih presečnih ravninah. Ekipa raziskovalcev je v svojem delu s teoretičnim in numeričnim modelom pokazala, kako je možno kljub tem omejitvam pri eksperimentalnih meritvah izluščiti fiziološko pomembne informacije, kot sta izvor in ocena prave hitrosti kalcijevih valov. Članek je bil objavljen v reviji Communications in Nonlinear Science and Numerical Simulation, ki je prva med 55 revijami na področju matematične fizike in peta med 254 na področju uporabne matematike. Še posebno so ponosni na Marka Šterka, ki je doktorski študent in prvi avtor na članku.

 

Na spodnji povezavi je članek prosto dostopen do 17. oktobra 2020.

https://authors.elsevier.com/c/1bewz3b654-GMP

 

Glavna avtorja objave:

​Izr. prof. dr. Andraž Stožer

Doc. dr. Marko Gosak


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava