Mag. Boris Podrecca, častni doktor Univerze v Mariboru, prejel državno odlikovanje Zlati red za zasluge
Datum objave: 6. 07. 2020

Dne 17. junija 2020 je predsednik RS Borut Pahor na posebni slovesnosti v Predsedniški palači dr. Boštjanu Žekšu, Borisu Podrecci in Andreju Šteru vročil državna odlikovanja. Zlati red za zasluge, ki se podeljuje za izjemne zasluge, dosežene za Slovenijo na civilnem, diplomatsko mednarodnem in vojaškem oziroma varnostnem področju, je prejel tudi Boris Podrecca za izstopajoče arhitekturno ustvarjanje v mednarodnem prostoru. 

 

S ponosom izpostavljamo, da je med nagrajenci tudi arhitekt mag. Boris Podrecca, častni doktor Univerze v Mariboru in avtor dveh eminentnih stavb Univerze v Mariboru in sicer, obnovljene stavbe rektorata UM ter Medicinske fakultete UM. V prenovljeni stavbi rektorata imamo tudi dvorano imenovano po njem, v kateri sta postavljena značilna stebra, ki ju uporablja v svojih arhitekturnih stvaritvah. Po prenovi stavbe rektorata leta 2000 je bila v prostorih Trstenjakove in Podreccine dvorane tudi razstava njegovih najbolj odmevnih arhitekturnih rešitev. Istega leta je Univerza v Mariboru ob praznovanju 25. obletnice mag. Borisu Podrecci izročila častni doktorat na podlagi soglasnega sklepa Senata UM. 


Podrecca na podelitvi Častnega doktorata4.jpg 


Takratni rektor prof. dr. Ludvik Toplak je med drugim zapisal: »Z obnovo Univerzitetne stavbe v Mariboru je profesor mag. Boris Podrecca posebej poudaril spoštovanje do arhitektonskih značilnosti v preteklosti, dodal na odgovoren način sodobno, njemu svojsko estetiko, ter stavbi dal funkcijo in osmišljenje za prihodnost. S tako kreacijo je posebej poudaril, da sta estetika in etično osmišljenje nedeljiva celota, tako kot izobraževanje in raziskovanje na univerzi. Posebej poudarja, da je univerza mestu odprta ter da ustvarja kritični dialog z mestom. Tega se je zavedala tudi Mestna občina Maribor, ko je to močno dotrajano stoletno stavbo leta 1992 poklonila Univerzi v Mariboru.


podrecca mf otvoritev vsi.jpg​​


Prav tako mag. Boris Podrecca za svoj pomemben projekt šteje tudi novo gradnjo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru iz leta 2013 na naslovu Taborska ulica 8 v Mariboru.


O tej eminentni zgradbi na desnem bregu Drave sam arhitekt med drugim posebej izpostavlja teraso med raziskovalno in učno stavbo, kot osrednjo točko, s katere pot, ki vodi po pobočju, objekt kot popkovino povezuje s promenado ob vodi.

 

Podajamo povezavo na podrobnejšo obrazložitev v uradni objavi o nagradah RS.​


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava