Vetrovi so bili tudi pretekli vikend neugodni
Datum objave: 29. 06. 2020

Neugodni oz. premočni višinski vetrovi v Francoski Gvajani, od koder bo v vesolje poletela nosilna raketa VEGA, so žal tudi pretekli vikend preprečevali izstrelitev prve slovenske infrastrukture v vesolje.


Slika4.jpgKot je že v petek povedal vodja projekta, doc. dr. Iztok Kramberger, odpoved poleta vedno obstaja do zadnjega trenutka. Vremenske razmere (vetrove) preverjajo namreč do zadnjega trenutka in ker si ne želijo, da bi ob morebitni napaki poleta deli rakete in tovora padli na celino, so zelo previdni.


Tako je bila prva napovedana izstrelitev, ki naj bi se zgodila v nedeljo zgodaj zjutraj - ob 3:53 po našem času - odpovedana manj kot eno uro prej, ob 3:15. Ponovni poskus je bil nato napovedan za ponedeljek ob istem času, a tudi tokrat je bil zaradi neugodnih vetrov polet ob 3:15 odpovedan.


Časovno okno za izstrelitev se je sedaj zaprlo in verjetno bo prišlo do daljše premaknitve. Nekaterim satelitom, ki se nahajajo na raketi VEGA, bo namreč potrebno ponovno napolniti baterije, za kar bo potrebno razstavljanje rakete. Uradna odločitev sicer še ni sprejeta - torej zaenkrat še ni znano ali bodo tovor res razdrli in kdaj bo ponovni poskus. Več informacij sledi.


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava