IZSTRELITEV SATELITA TRISAT PRELOŽENA
Datum objave: 28. 06. 2020
trisat-znak (002).png Poskus izstrelitve, ki je bil načrtovan za ponedeljek, 29. 6. 2020, ob 3.53 po srednjeevropskem času, je bil žal ponovno ustavljen.

Višinski vetrovi so tudi tokrat prekrižali načrte in tako je raketa Vega, ki bi ponesla v vesolje tudi satelit TRISAT, ostala na tleh.  Datum novega poskusa ta trenutek še ni znan.

Načrtovana novinarska konferenca za ponedeljek, 29. 6. 2020, na kateri bi gostili tudi ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Zdravka Počivalška, je tako žal odpovedana!

Več informacij sledi kmalu!
_________________________________________________________________________________________________


Petek, 26. junij 2020:

Neugodna smer višinskih vetrov proti celini v Francoski Gvajani, od koder bo v vesolje poletela nosilna raketa VEGA, je v preteklih dneh preprečevala izstrelitev, saj je obstajala možnost, da bi ob morebitni napaki poleta deli rakete in tovora padli na celino. Glede na aktualne vremenske razmere in spremenjeno smer vetra je polet VV16 dobil zeleno luč za ta vikend.


"Kanček negotovosti za odpoved poleta v nedeljo še vedno obstaja, saj nas pred poletom čaka še en sestanek glede takrat aktualnih vremenskih razmer. V kolikor bo polet v prihodnjih dneh ponovno prestavljen, obstaja velika možnost daljše zakasnitve poleta, saj se nekaterim satelitom že pojavlja potreba po ponovnem polnjenju baterij. V kolikor bo prišlo to tovrstne situacije, smo že pričeli s pripravami načrta za morebitno polnjenje baterij na satelitu TRISAT," je povedal vodja projekta TRISAT, doc. dr. Iztok Kramberger.


Ob uspešnem poletu v nedeljo bo satelit TRISAT ob 5:33 uri utirjen v nizko zemeljsko sončno sinhrono orbito na nadmorski višini 530 km in s tem dejanjem bo misija TRISAT prispela na prelomno polovico svoje načrtovane poti.


Polet bo možno spremljati v živo na sledečih povezavah:

Arianespace spletna stran: http://www.arianespace.com
Arianespace YouTube kanal: http://www.youtube.com/arianespace


TRISAT je institucionalna nekomercialna misija nanosatelita, ki jo kot primarni izvajalec skupaj s slovenskim podjetjem SkyLabs po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo ESA izvaja Univerza v Mariboru. Gre za tehnološko demonstracijo slovenskih vesoljskih tehnologij v orbiti s sledenjem najnovejšim trendom tehnološke miniaturizacije in naslavljanjem prihajajočih sprememb v ekonomiji vesolja. Znanstveni cilj misije je osredotočen na oddaljeno zaznavanje zemeljskega površja z uporabo miniaturnega hiperspektralnega optičnega tovora, ki skupaj z visoko zmogljivo S-BAND komunikacijo zagotavlja cenovno ugodno opazovanje Zemlje znotraj kratkovalovnega infrardečega spektra v nastavljivih spektralnih pasovih. Vesoljsko plovilo TRISAT temelji na visoko zmogljivi platformi slovenskega podjetja SkyLabs, ki obenem z visoko stopnjo miniaturizacije zagotavlja strpnost do napak in njihovo blaženje, kot jo je pričakovati pri naprednih sistemih visokega cenovnega razreda. Z izobraževalnega vidika je misija že dokazala svojo vlogo z zagotavljanjem dragocenih izkušenj, ki so in bodo še kako potrebne prihodnjim generacijam slovenskih vesoljskih inženirjev.ekipa_trisat_jun2020.jpg

Ekipa satelita TRISAT, ki jo sestavljajo člani Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme FERI UM in slovenskega podjetja SkyLabs.


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava