V nedeljo polet satelita TRISAT v vesolje
Datum objave: 18. 06. 2020

Tokrat gre zares! Na Univerzi v Mariboru smo ponosni, da bo satelit TRISAT, ki je plod slovenskega znanja in so ga v celoti razvili na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, skupaj s podjetjem Skylabs,  končno poletel v vesolje. Izstrelitev je načrtovana v nedeljo, 20. junija 2020, ob 3.51 po srednjeevropskem času. 


Ločitev od nosilne rakete se bo predvidoma izvedla ob 5:33 v načrtovani orbiti višine 530 km, prva komunikacija s satelitom preko zemeljske postaje v Mariboru pa se bo predvidoma prvič izvedla 21. junija 2020 ob 15:34.​


Izstrelitev rakete Vega VV16, na kateri bo tudi satelit TRISAT, lahko spremljate v živo preko naslednjih povezav:Ekipa je čas odlašanja poleta pridoma izkoristila za nadgradnjo programske opreme na zemeljski postaji za namene avtomatizacije komunikacije s satelitom, kar bo v prihodnje pripomoglo k lažjemu upravljanju satelita v orbiti. V podjetju SkyLabs so v tem času skupaj z Evropsko vesoljsko agencijo ESA že razvili nov algoritem za zaznavanje oljnih madežev na morju s pomočjo umetne inteligence. Nov algoritem se bo v obliki programske nadgradnje namestil na kamero satelita TRISAT, ko bo le-ta že v orbiti.


TRISAT je institucionalna nekomercialna misija nanosatelita, ki jo kot primarni izvajalec skupaj s slovenskim podjetjem SkyLabs po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo ESA izvaja Univerza v Mariboru. Gre za tehnološko demonstracijo slovenskih vesoljskih tehnologij v orbiti s sledenjem najnovejšim trendom tehnološke miniaturizacije in naslavljanjem prihajajočih sprememb v ekonomiji vesolja. Znanstveni cilj misije je osredotočen na oddaljeno zaznavanje zemeljskega površja z uporabo miniaturnega hiperspektralnega optičnega tovora, ki skupaj z visoko zmogljivo S-BAND komunikacijo zagotavlja cenovno ugodno opazovanje Zemlje znotraj kratkovalovnega infrardečega spektra v nastavljivih spektralnih pasovih. Vesoljsko plovilo TRISAT temelji na visoko zmogljivi platformi slovenskega podjetja SkyLabs, ki obenem z visoko stopnjo miniaturizacije zagotavlja strpnost do napak in njihovo blaženje, kot jo je pričakovati pri naprednih sistemih visokega cenovnega razreda. Z izobraževalnega vidika je misija že dokazala svojo vlogo z zagotavljanjem dragocenih izkušenj, ki so in bodo še kako potrebne prihodnjim generacijam slovenskih vesoljskih inženirjev.


IMG_9937.jpg

Slika: Ekipa satelita TRISAT, ki jo sestavljajo člani laboratorija za elektronske in informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in slovenskega podjetja SkyLabs.


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava