Prof. dr. Boštjan Brešar prejemnik Zoisovega priznanja za pomembne dosežke na področju teorije grafov
Datum objave: 21. 11. 2019

​V novembru, ko obeležujemo rojstva barona Žige Zoisa, slovenskega razsvetljenca in mecena, tradicionalno podelijo nagrade in priznanja Republike Slovenije za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti.  Na odru ljubljanskega hotela Union se je zvrstilo 14 najodličnejših v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti.


Odbor za podelitev nagrad in priznanj je sklenil, da se za leto 2019 podelili 14 nagrad, in sicer dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo, eno Puhovo nagrado za življenjsko delo, tri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, eno Puhovo nagrado za vrhunske dosežke, šest Zoisovih priznanj za pomembne dosežke in eno priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije. 


Zois_2019_skupinska-v2.jpg

Med nagrajenci je tudi prof. dr. Boštjan Brešar​ s Fakultete za naravoslovje in matematiko UM, ki je prejel Zoisovo priznanje za pomembne dosežke na področju teorije grafov.


Prof. dr. Boštjan Brešar raziskovalno deluje na področju teorije grafov in spada med vodilne svetovne znanstvenike na področjih grafovske dominacije in metrične teorije grafov. V obdobju med 2012 in 2018 je objavil 39 znanstvenih člankov v vodilnih revijah s področja diskretne matematike. V prestižni reviji Advances in Mathematics je objavil 40 strani dolgo razpravo o bukoličnih kompleksih, ki povezuje teorijo grafov s topologijo in geometrijsko teorijo grup. V samostojnem članku iz leta 2017 je dokazal najboljšo splošno mejo za domnevo, ki jo je Vizing postavil v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, in predstavlja najpomembnejši nerešeni problem grafovske dominacije. Njegovo delo poleg prodornosti odlikuje tudi odmevnost, saj so v osrednji matematični bazi podatkov MathSciNet njegova dela citirana več kot 800-krat, in to od več kot 500 različnih avtorjev. Prof. Brešar je izumitelj dominacijske igre na grafih in avtor številnih raziskav o tej igri, ki ima izjemno veliko odmevnost. Izjemno pomembne so tudi njegove raziskave pakirnih barvanj grafov; skupaj s soavtorico sta leta 2018 naredila preboj s konstrukcijo neskončne družine podkubičnih grafov z neomejenim pakirnim kromatičnim številom.​


Več o nagradah in nagrajencih. 

 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava