Prof. dr. Marjan Mernik prejemnik nagrade “Donald Michie - Alan Turing” za življenjsko delo na področju informacijske družbe
Datum objave: 14. 10. 2019

Prof. dr. Marjan Mernik je nagrado prejel na svečani prireditvi v okviru konference Informacijska družba, IS 2019 v petek, 11. 10. 2019. Njegovo raziskovalno delo je mednarodno prepoznavno, kot odgovorni urednik revij, recenzent in visoko citiran raziskovalec.

373A0542 (2).JPG

Prof. dr. Marjan Mernik je redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM FERI), kjer na študijskem programu Računalništvo in informacijske tehnologije predava predmete s področja programskih jezikov in evolucijskega računanja. V letih 2004 do 2017 je bil gostujoči profesor na University of Alabama at Birmingham (UAB), kjer je občasno predaval na dodiplomskem in podiplomskem študijskem programu. Bil je mentor osmim doktorandom Univerze v Mariboru, somentor petim doktorandom na UAB, in somentor enemu doktorandu na Univerzi v Ljubljani. Bil je član odborov za zagovor doktorata na številnih tujih institucijah, kot so: University of Rostock, University of Tartu, Eindhoven University of Technology, University of Milan, University of L'Aquila, University of Cape Town.


Njegovi glavni raziskovalni področji sta programski jeziki in evolucijsko računanje. Raziskave, s katerimi se ukvarja, vključujejo reševanje praktičnih problemov in predlaganje temeljnih rešitev, ki omogočajo pomemben dolgoročni vpliv na področje računalništva in z njim povezanih znanstvenih disciplin. Prof. dr. Marjan Mernik je eden izmed vodilnih raziskovalcev na področju domensko-specifičnih jezikov. S člankom »When and How to Develop Domain-Specific Languages«, ACM Computing Surveys 2005, je opisal in predstavil na sistematičen način vse faze razvoja domensko specifičnih jezikov: od analize domene, načrtovanja sintakse in semantike, implementacije, vzdrževanja in njihove uporabe ter tako postavil temelje za novo inženirsko disciplino »Software Language Engineering«, katere cilj je vzpostaviti sistematičen in inženirski pristop k razvoju, uporabi in vzdrževanju računalniških jezikov, ki zajemajo tako specifikacijske, modelirne in programske jezike. Članek v reviji ACM Computing Surveys je najbolj citiran članek na področju domensko-specifičnih jezikov (več kot 2000 citatov Google Scholar). Na področju evolucijskega računanja med drugimi raziskuje, kako različni evolucijski algoritmi preiskujejo prostor rešitev z eksploracijo in eksploatacijo, kar je temeljno vprašanje vsakega iskalnega algoritma. S sodelavci je predlagal enega izmed prvih neposrednih pristopov za merjene eksploracije in eksploatacije v evolucijskih algoritmih. Rezultati te študije so bili leta 2013 prav tako objavljen v prestižni reviji ACM Computing Surveys. Za svoje raziskovalne dosežke je bil leta 2012 nagrajen s srebrnim znakom Univerze v Mariboru.


Njegovo raziskovalno delo je mednarodno prepoznavno. Bil je odgovorni urednik revije »Computer Languages, Systems and Structures« (2015-2018) in »Journal of Visual Languages and Computing« (2018), član uredniških odborov 11 revij, gostujoči urednik posebnih izdaj v preko 10 revijah, član programskih odborov za več kot 170 konferenc in recenzent za 50 znanstvenih revij. Leta 2018 in 2019 je za recenzentsko delo prejel nagrado »Publons Peer Review Award«. Trenutno je član 8 uredniških odborov, urednik revije »Applied Soft Computing« in odgovorni urednik revije »Journal of Computer Languages«.


Clarivate Analytics (Web of Science) je prof. dr. Marjana Mernika leta 2017 in 2018 imenoval za visoko citiranega raziskovalca. Je edini raziskovalec iz področja računalništva in informatike v Sloveniji s tem nazivom in edini raziskovalec iz Slovenije, ki je bil imenovan zaporedoma. Njegova raziskovalna dejavnost se tako uvršča med gornji  1% najbolj citiranih del na področju računalništva in informatike v letih 2017 in 2018. S tem je pomembno pripomogel k uspešnejšemu rangiranju Univerze v Mariboru.


Leta 2018 je postal član častnega svetovalnega odbora USERN, ki ga sestavlja 14 Nobelovih nagrajencev in več kot 300 znanstvenikov iz celega sveta, ki na svojih področjih sodijo v zgornji 1%.


nagrada_Michie_Turing.png


Ob podelitvi nagrade je izpostavil, da mu je nagrada v veliko čast in hkrati potrditev kvalitetnega dela. »Še posebej sem vesel nagrade, saj seznam prejemnikov iz preteklih let dokazuje, da v Sloveniji nagrade težko odhajajo iz Ljubljane,« je povedal in dodal, da ob podelitvi nagrad za življenjsko delo radi dajemo nasvete mlajšim sodelavcem ter zato podal sledeča dva. »Moj prvi nasvet je, da naj izkoristijo sobotno leto (Sabbatical) in vsaj pol leta, če ne že celo leto raziskovalno in pedagoško delujejo na tuji univerzi ali raziskovalni instituciji. Namreč ko si izven cone udobja si pripravljen narediti še veliko več, se bolje potruditi in odkriti tudi kakšne nove sposobnosti. Hkrati boste pridobili na samozavesti in samozaupanju. Drugi nasvet mlajšim sodelavcem pa bi bil, da ne iščite bližnjic v raziskovanju in v delu na univerzi. Bližnjic ni! Samo s trdim in resnim delom lahko uspete. Pri tem uživajte v raziskovalnem delu in uspehi bodo prav gotovo prišli.«


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava