Mednarodna konferenca na temo sladkorne bolezni
Datum objave: 28. 08. 2019

Inštitut za fiziologijo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru 5. in 6. septembra organizira konferenco z mednarodno udeležbo, ki se je bodo udeležili vodilni raziskovalci s področja preučevanja trebušne slinavke in sladkorne bolezni.

the-level-of-sugar-in-the-blood-3310318_1920.jpg

Pred natanko 150 leti je študent medicine v Berlinu Paul Langerhans kot prvi opisal skupke endokrinih celic v trebušni slinavki, ki danes njemu na čast nosijo ime Langerhansovi otočki. V človeški trebušni slinavki jih je približno milijon in v vsakem od njih je približno tisoč celic beta, ki proizvajajo in izločajo inzulin.

 

Razumevanje strukture in delovanja teh celic je v preteklosti pripomoglo ne samo k spoznanju, da je nenormalno delovanje teh celic krivo za nastanek sladkorne bolezni, ampak je omogočilo tudi izolacijo in terapevtsko uporabo inzulina in drugih zdravil. Vedno bolj pa postaja jasno, da obstoječa zdravila, vključno z inzulinom, lahko samo omilijo težave oseb s sladkorno boleznijo, nikakor pa jih ne pozdravijo. Nedelovanje celic beta in njihovo propadanje se nezadržno nadaljujeta in zaenkrat tega procesa ne znamo zaustaviti ali celo preusmeriti. Za popolno ozdravitev nujno potrebujemo nove pristope, za katere pa očitno zaenkrat vemo premalo o Langerhansovih otočkih in celicah beta.

 

5. in 6. septembra se bodo na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru zbrali vodilni strokovnjaki z vsega sveta in predstavili najnovejše izsledke o delovanju otočkov s pomočjo najsodobnejših eksperimentalnih in analitičnih pristopov, od nivoja posameznega gena do celega organizma. Vse to z namenom, da bi odkrili oziroma predlagali nove terapevtske tarče in pristope, ki bi lahko v prihodnosti zagotovili uspešnejše preprečevanje in zdravljenje sladkorne bolezni, ki nezadržno postaja najpomembnejši javnozdravstveni problem.

 

Gre za prvo tovrstno srečanje v Sloveniji, hkrati pa za eno najpomembnejših na področju preučevanja sladkorne bolezni na svetu. Srečanje s pomočjo sodelavcev in udeležencev organizirata izr. prof. dr. Andraž Stožer in red. prof. dr. Marjan Slak Rupnik z Univerze v Mariboru in Medicinske univerze na Dunaju.

 

Kontaktna oseba:

Medicinska fakulteta, Inštitut za fiziologijio

Izr. prof. dr. Andraž Stožer, dr.med.

https://www.isletsociety2019.eu/

 

 


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava