Prof. dr. Matjaž Perc prejel častni doktorat
Datum objave: 28. 06. 2019

​Prof. dr. Matjaž Perc s Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru je prejel častni doktorat od Istanbul Technical University (ITU) za dolgoletno uspešno sodelovanje s turškimi raziskovalci na znanstveno-raziskovalnem področju.


Perc2.jpg


Častni doktorat mu je podelila prestižna univerza, ki je tretja najstarejša tehniška univerza na svetu. Ustanovljena je bila leta 1773 v času Ottomanskega imperija, danes pa izobražuje več kot 35.000 študentov z nekaj več kot 2.100 profesorji. Po QS World University Rankings je ITU med 150 najboljšimi univerzami na svetu na področju inženirstva in tehnologije (prva v Turčiji) in med 300 najboljšimi univerzami na svetu na področju naravoslovnih znanosti (prav tako prva v Turčiji).

V obrazložitvi je poudarjeno dolgoletno članstvo prof. dr. Perca v uredniškem odboru Turkish journal of electrical engineering and computer sciences in njegova pomoč Nacionalnemu ministrstvu za izobraževanje pri obdelavi zgodovinskih podatkov o izobrazbi več kot 80 milijonov turkov v preteklih 50. letih.

Perc3.jpg


V prihodnje bo prof. dr. Perc sodeloval tudi pri implementaciji umetne inteligence in statistične fizike na teh podatkih z namenom testirati teorijo družbenega kapitala in podati smernice za uspešen nadaljnji razvoj turškega izobraževalnega sistema. Raziskava bo potekala v okviru novo ustanovljenega Centra za umetno inteligenco in podatkovno znanost (Center for Artificial Intelligence and Data Science) na ITU.

Perc1.jpg Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava