Doc. NANDE KORPNIK prejemnik prestižne nagrade Evropske unije za kulturno dediščino
Datum objave: 11. 06. 2019

Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju arhitekta doc. Nandeta Korpnika z Oddelka za arhitekturo, Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru je prejemnik prestižne nagrade Evropske unije za kulturno dediščino European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019.

 

Evropska komisija in Europa Nostra, vodilna evropska organizacija na področju kulturne dediščine, sta 21.05.2019 razglasili zmagovalce nagrade Evropske unije za kulturno dediščino (European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019) v okviru programa Ustvarjalna Evropa (Creative Europe). V kategoriji konservatorstvo je med letošnjimi 25 prejemniki iz 16 držav tudi Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju avtorja arhitekture doc. Nandeta KORPNIKA z Oddelka za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru.


paviljn.jpg

 

Projekt za prezentacijski paviljon, ki naj zaščiti arheološke ostaline in situ in jih hkrati predstavi javnosti skupaj z razstavo, je zasnoval Pokrajinski muzej Celje, financirala pa Mestna občina Celje ob interventnih sredstvih Ministrstva za kulturo RS. Konservacijo in restavriranje arheoloških ostalin so izvedli strokovnjaki Restavratorskega centra ZVKDS in Pokrajinskega muzeja Celje. Zahteva za postavitev objekta na Glavnem trgu na mestu, kjer je po bombnem napadu v času 2. svetovne vojne nastala vrzel v sicer sklenjeni pozidavi, je bila, da se naj novogradnja funkcionalno podredi arheološkim najdbam na način, ki omogoča zlasti uravnavanje optimalnih klimatskih razmer. Objekt je programsko razdeljen na dva sklopa: vhodni paviljon v funkciji razstavišča, zaščite in prezentacije arheoloških ostalin in situ, ki je hkrati prehod do turističnoinformacijskega centra ter muzejskega prostora. Steklena opna fasade zamejuje območje prezentacije arheoloških ostalin in ga izpostavi pogledom z ulice. Konstrukcija je izvedena na nosilnih pilotih, umeščenih le na tista mesta, kjer so bile ostaline že poškodovane oziroma uničene, na način, ki minimizira negativne vplive vibracij na arheološke ostaline. Elegantno zasnovana stavba danes bogati kulturne vsebine mestnega jedra ter uspešno ozavešča prebivalce in turiste o preteklosti Celja.

​​

paviljon 1.jpg

 

"To je dober primer ohranjanja in predstavitve arheoloških ostalin in situ v urbanem kontekstu, kar je izziv, s katerim se pogosto srečujemo po vsej Evropi. Zasnova paviljona – premišljena in nevsiljiva zgradba – je skladno integrirana v obstoječi ulični niz in ohranja njegovo kontinuiteto," je zapisala žirija. 


 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava