Ekološko kmetijstvo v Franciji in različni načini neposrednega trženja
Datum objave: 14. 05. 2019

Študentski svet FKBV je organiziral strokovno ekskurzijo v Francijo. Po obisku Biohotela Dt. Danijel v Hruševici pri Štanjelu na Krasu in seznanitvijo s konceptom ponudbe ekoloških jedi in pijač ter povezovanja z lokalnimi ekološkimi kmetijami so si ogledali koncept direktne prodaje zabojčkov zelenjave »Brevkina svežina« v Šmarjah ter po nočni vožnji prispeli v Lyon, kjer je bil 1.5. prosti dan za ogled mesta. Naslednji dan so obiskali zasebno kmetijsko fakulteto ISARA in spoznali koncept izobraževanja, aktualne raziskave, trende, izvedeli o možnostih študija in praks preko Erasmus, poslušali predavanje o ekološkem kmetijstvu v Franciji in drugo predavanje o uporabi vmesnih posevkov detelj za uspešno pridelavo ekološke pšenice. Sledila je predstavitev koncepta direktne prodaje za skupino potrošnikov, ki se povežejo v društvo in naročijo pri ekoloških kmetih tedensko (ali na 2 tedna ali še redkeje) dostavo zabojčkov ekoloških pridelkov po vnaprej dogovorjenih cenah AMAP pri čemer podpirajo predvsem majhne ekološke kmetije iz neposredne bližine (ni dolgih prevozov), se dogovorijo za pravično plačilo in so solidarni do kmetov, ko jim npr. pridelek pozebe. 


brevkina4.jpg


V avtobusu so slišali še o drugih oblikah povezovanja za ponudbo lokalne (kratke preskrbne verige) in ekološke hrane javnim zavodom in za gastronomijo v obliki t.i. platform​, kjer so člani kmetije, javni zavodi in druge institucije v obliki različnih pravnih oseb in so pri prodaji pridelkov tudi minimalne marže, ker ni posrednikov. Sledil je ogled ekološke vinogradniške kmetije z degustacijo, skupnostne trgovine s pridelki in izdelki (pol ekoloških in pol konvencionalnih) Uniferme in ekološke ovčerejske kmetije​ s predelavo v sire in jogurte z degustacijo. Naslednji dan je po krajšem ogledu Avignona sledil obisk poskusnega raziskovalnega inštituta za ekološko kmetijstvo GRAB, ki so ga ustanovili ekološki kmetje oz. njihova društva za potrebe izvajanja aplikativnih raziskav aktualnih problemov v pridelavi ekološke  zelenjave, vinogradništva in sadjarstva v JV Franciji, na drugih lokacijah so raziskave pod okriljem ITAB še za druga področja ekološkega kmetijstva, samo osebno svetovanje in prenos znanja na kmetije pa izvajajo še druge zasebne in javne institucije. V Provansi je sledil je ogled pridelave zelišč trajnic in njihove predelave na kmetiji de Garbaud, kjer je polovica prihodkov od prodaje izdelkov ob sprejemu turističnih skupin na kmetiji. 


gerbaund.jpg

Po prenočitvi na obrobju Marseilla je sledil obisk tovarne naravne kozmetike L'Occitane, ki je leta 2008 kupila podjetje z ekološko kozmetiko Melvita in ponuja poleg naravne tudi kozmetiko iz ekološko pridelanih surovin. Videli so znamenite nasade sivke oz. lavandina (hibrid) in se seznanili s pridelavo in predelavo na kmetiji Angelvin z 80 ha sivkinih polj. St. Tropez na Azurni obali je bil zadnji postanek s krajšim ogledom pred nočno vožnjo proti domu.  

ISARA (1).jpg​​
 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava