Otvoritev novega merilnega laserskega sistema
Datum objave: 14. 03. 2019

logo-um-fs.png

Katedra za proizvodno strojništvo

vabi na


Otvoritev novega merilnega laserskega sistema


v sredo, 3. aprila 2019, ob 12. uri,

Laboratorij za odrezavanje, C-101, Fakulteta za strojništvo,

Smetanova ulica 17, 2000 Maribor.

 

Podjetje ZOLLER Austria GmbH, Einstell- und Messgeräte, Ried/Inkreis, Avstrija, sodeluje z Laboratorijem za odrezavanje in Laboratorijem za inteligentne obdelovalne sisteme že od leta 1988. Takrat je bil postavljen v Sloveniji za raziskovalne in študijske namene prvi najmodernejši merilni stroj ZOLLER MG-300. Podjetje je vsa leta skrbelo za servisiranje, izobraževanje in obnovo merilnega sistema za prednastavljanje orodij. Mnogi študentje in strokovnjaki iz prakse so se usposabljali in pridobljena znanja uvajali v svojem delovnem okolju in s tem skrbeli za racionalizacijo proizvodnje in zmanjševanje stroškov orodja in orodne službe. Bistveno pri sodelovanju je dejstvo, da smo vedno iskali in našli nove skupne tehnične in programske rešitve, ki so podjetju ZOLLER služile pri razvoju posameznih novih komponent merilnega sistema.

 

Na osnovi uspešnega sodelovanja je podjetje ZOLLER Austria GmbH v marcu 2019 dalo brezplačno v uporabo že tretjo generacijo merilnega laserskega​ sistema ZOLLER SMILE 420 za merjenje in prednastavljanje orodij s programskim paketom TOOL MANAGEMENT. Podjetje ZOLLER bo ponovno prevzelo v celoti obvezo pokrivanja stroškov  vzdrževanja in obnove programske opreme.

 

S to napravo se vključujemo v najnovejše tehnološke raziskave s področja odrezavanja in postopkov obdelave, saj Industrija 4.0 pomeni digitalizacijo procesov in uvaja​nje inteligentnih omrežij, ki bodo prinesla temeljne spremembe v podjetjih.


Raziskovalci na Katedri za proizvodno strojništvo in slovenska podjetja se zavedamo, da je digitalizacija več kot samo trend in da je že postala nujni s​estavni del konkurenčnosti. Velika večina uspešnih podjetij se z digitalizacijo ukvarja organizirano in bodo v naslednjih letih na to področje investirala del svojega prometa.


Potrebna je tudi sprememba izobraževalnega sistema, ki se bo moral bolj prilagoditi željam in potrebam podjetij, ki ustvarjajo dodano vrednost. Z novim merilnim sistemom bo​mo sodelovali pri preobrazbi podjetij in njihovih procesov  z ustrezno usposobljenimi diplomanti.​

 Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Prijava