​Inštitut za informatiko Fakultete za elektrotehniko, računalniško in informatiko pridobil dva H2020 projekta
Datum objave: 4. 03. 2019

​Evropska komisija je najavila začetek projektov na temo kibernetske varnosti iz programa Obzorja 2020 v skupni vrednosti več kot 60 milijonov EUR. Pri dveh izmed štirih izbranih projektov sodelujeta kot polnopravni partnerji dve ekipi, ki ju vodi Laboratorij za podatkovne tehnologije Inštituta za informatiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru:


pilot.jpg


Projekt H2020 CyberSec4Europe – Vzpostavitev in upravljanje mreže kompetenčnih centrov kibernetske varnosti

cyber.png


S februarjem 2019 se je, kot del programa Obzorje 2020 pričel projekt CyberSec4Europe, katerega osrednji cilj je vzpostavitev in upravljanje delovanja evropske mreže kompetenčnih centrov kibernetske varnosti. Namen kompetenčnih centrov je okrepiti raziskave in poglobiti sodelovanje na področju kibernetske varnosti v EU. V projektu sodeluje 43 partnerjev iz 22 držav članic EU in pridruženih držav. CyberSec4Europe je bil izbran kot eden izmed 4 projektov, katerih namen je pilotna vzpostavitev in upravljanje delovanja mreže kompetenčnih centrov za kibernetsko varnost ter implementacija skupne usmeritve raziskav in inovacij na tem področju.


S ciljem povečanja učinkovitosti varnostne skupnosti želi EU ohraniti in nadalje razviti zmogljivosti za zagotavljanje varnosti digitalnega gospodarstva, infrastrukture, družbe in demokracije. S podporo projektov želi EU uskladiti raziskave, kompetence in naložbe na področju kibernetske varnosti. V okviru projektov bodo preizkušene in prikazane možnosti upravljanja mreže kompetenčnih centrov s pomočjo uporabe dobrih praks, ki rezultirajo iz strokovnega znanja in izkušenj projektnih partnerjev.


Spletna stran projekta: https://www.cybersec4europe.eu/
Twitter: @CyberSec4Europe
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cybersec4europe/
Daljši opis projekta: https://ii.feri.um.si/sl/2019/02/27/institut-za-informatiko-pridobil-h2020-projekt-cybersec4europe-cyber-security-for-europe/


Projekt H2020 CONCORDIA – Kompetence na področju kibernetske varnosti za raziskave in inovacije

​​conco.jpg

 

CONCORDIA (Cyber Security Competence for Research and Innovation) je štiriletni multidisciplinarni raziskovalni in inovacijski projekt v okviru programa Obzorja 2020. CONCORDIA se je pričela januarja 2019, koordinira pa jo Raziskovalni inštitut CODE Univerze Bundeswehr v Münchnu. Vključuje 23 partnerjev iz industrije in drugih organizacij ter 23 partnerjev iz akademskega sveta. »CONCORDIA integrira kompetence za kibernetsko varnost za krepitev evropske digitalne suverenosti«, je dejala prof. dr. Gabi Dreo (diplomantka Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko), izvršna direktorica CODE.


partners.png

CONCORDIA bo delovala v smeri okrepitve evropske varnostne zmogljivosti ter zaščite njene digitalne družbe, gospodarstva in temeljnih načel varnosti in zasebnosti. Projekt sprejema vključujoč pristop, ki spodbuja široko zavezništvo in omogoča gradnjo mostov in postavitev temeljev za u​spešna sodelovanja med vsemi zainteresiranimi partnerji. Z razvojem inovativnih, tržno sprejemljivih rešitev za zaščito Evrope pred kibernetskimi napadi bo CONCORDIA izkoristila zbirko znanj in talentov na področju IKT in kibernetske varnosti ter vzpostavila evropski izobraževalni ekosistem za kibernetsko varnost. Prispevek proračuna projekta znaša 16 milijonov EUR evropskih sredstev in dodatno financiranje v višini 7 milijonov EUR, ki ga prispevajo nacionalni organi in industrija.


Spletna stran: https://www.concordia-h2020.eu/
Twitter: @concordiah2020
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/concordia-h2020/
Facebook: Concordia.eu
Daljši opis projekta: https://ii.feri.um.si/sl/2019/02/27/institut-za-informatiko-pridobil-h2020-projekt-concordia-cyber-security-competence-for-research-and-innovation/. Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor | +386 2 23 55 280 | rektorat@um.si | Davčna številka: SI 71674705 | Piškotki | Prijava